Vijesti
Levchenko: "Moskva koristi nuklearne prijetnje kao politiku pritiska na Ukrajinu i čitavu međunarodnu zajednicu!"
Ko je sljedeći na listi za "odstrel"? Kome je Rusija još nuklearno zaprijetila? "Moskva je započela svoje nuklearne ucjene od prvih dana njene invazije na Ukrajinu."
#

Bivši ukrajinski ambasador u BiH i Hrvatskoj, Oleksandr Levchenko, za "Face.ba" piše o situaciji u Ukrajini, prenoseći aktuelna dešavanja koja su potaknuta ruskom agresijom na Ukrajinu.

"Moskva ponavlja svoj nuklearni teror. Ruska vojska gađala je teritoriju koja je vrlo blizu Zaporoške nuklearke, što se nalazi na jugu Ukrajine u privremeno okupiranom ruskom vojskom području. Ova nuklearka najveća je po kapacitetu u čitavoj Evropi, ali bilo je fiksirano 12 artiljerijskih i minobacačkih gađanja teritorija blizu nuklearnih reaktora. Ruska vojska imala je namjeru pogoditi opremu koja pomaže vratiti u radno stanje peti i šesti reaktor. Početak njihovog rada bi jako potpomogao u snabdijevanju ukrajinske teritorije električkom strujom. Poslije ovih gađanja ruskim granatama i minama, ponovni rad petog i šestog reaktora postao je nemoguć. Najveći cinizam Kremlja još i u tome što on pokušao prebaciti odgovornost za ovaj vrlo opasni incident na ukrajinsku stranu.

Ruska vlada produžava svoju neljudsku politiku nuklearne ucjene Ukrajine i međunarodne zajednice. Na takav način Kremlj pokušava utjecati da popravi svoje poraze na ratištima Ukrajine. Moskva počela svoje nuklearne ucjene od prvih dana svoje invazije na Ukrajinu, kad uspjela čak u prvi dan rata neočekivanim napadom svoje vojske sa teritorije Bjelorusije, koja garantirala Kijevu nemogućnost korištenje njezinog područja za vojni napad na Ukrajinu sa sjevera. Tada bila je okupirana Černobilska nuklearka. Istog dana 27. februara Putin dao naredbu svojim oružanim snagama koji bili zaduženi za strateške i nuklearne naoružanja preći u režim ratnog dežurstva. Takvo nešto bilo je svega nekoliko puta u historiji SSSR i RF poslije 1950. g. Poslije toga teza o mogućnosti primjenjivanja Rusijom nuklearnog oružja stalno se vrti na moskovskoj televiziji i oficijelnim izjavama mnogih kremaljskih zvaničnika. Poslije nekoliko snažnih vojnih poraza ruske vojske od ukrajinske armije i sprovođenja nezakonitih referenduma o ulasku nekoliko ukrajinskih regija u sastav RF, Kremlj još više aktivizirao svoje javne nuklearne prijetnje Ukrajini.

Od marta 2022. g. Zaporoška nuklearka je privremeno okupirana ruskom vojskom. Međunarodna agencija za nuklearnu sigurnost MAGATE i njezin generalni sekretar Rafael Grossi uputili su apel o zaustavljanju granatiranja nuklearke i uvođenja zone bezbjednosti oko ovog strateškog objekta. Osim toga MAGATE koje djeluje pod okriljem UN zatražilo deokupaciju nuklearke od ruskih vojnika i zabranu korištenja na njoj ruskog personala. Takođe bilo je naglašeno na nezakonitosti ruske pretenzije na vlasništvo ovim strateškim objektom. Istovremeno u ovom dokumentu bila je izražena zabrinutost ruskim pritiskom na ukrajinskih zaposlenika i narušavanja tehnologije rada nuklearnog objekta kad ga ruska strana faktički otključavala od električkog snabdjevenija poslije svojih granatiranja teritorije tehničkih zgrada, koji osiguravaju funkcioniranje nuklearke.

Zauzimanje ruskom vojskom ukrajinskih nuklearki stvara realne nuklearne prijetnje na samo za Ukrajinu nego i za cijeli kontinent. Vrlo opasno rusko granatiranje Zaporoške atomske elektrane kao i razmještanje na njezinom teritoriju svojih vojnih kapaciteta, koji gađaju ukrajinsku vojsku i civilne objekte. Ruska strana to podlo radi razumijući što Ukrajinci neće odgovarati na ruski ciljevi smještene u neposrednoj blizini ogromnog i opasnog nuklearnog objekta. Takvo podmuklo djelovanje Ruske Federacije stavi svih nas na granicu nuklearne katastrofe.

Moskva koristi nuklearne prijetnje kao politiku pritiska na Ukrajinu i čitavu međunarodnu zajednicu. Faktički to je postalo dijelom oficijelne politike Kremlja na što mora biti zajednički čvrsti međunarodni odgovor. Predsjednici SAD i Kine na svom historijskom sastanku u Indoneziji naglasili na neprihvaćanju moskovske politike nuklearnih ucjena. Mogućnost upotrebljavanja Rusijom nuklearnog oružja bilo karakterizirano kao neprihvatljivu opciju i opasnu ne samo za cijeli svijet nego i za samu Moskvu. O tome također službeno izjavili politički lideri Velike Britanije, Francuske, Indije, a također NATO i EU. O konkretnim posljedicama prelaza Moskvom crvene linije razgovaralo se u toku tajnog sastanka šefova CIA Burnsa i vanjske obavještajne službe RF Naryškina u Istanbulu. Ruskoj strani praktički bila donesena pozicija, što poslije upotrebljavanja RF nuklearnog oružja bude obavezan vojni odgovor od SAD i zemalja NATO. Vladimir Putin koji će davati svoju odlučujuću odluku o korištenju nuklearnog oružja mora biti svjestan što poslije ovog sam postaje legalna cilj na uništenje. On tada postaje Zločinac planetarne dimenzije. U 1994. g. Ukrajina predala Rusiji prema Budimpeštanskom memorandumu treći u svijetu nuklearni potencijal u prisustvu i garancije teritorijalne cjelovitosti od strane same RF, a također SAD, Velike Britanije, Francuske i Kine. Ovo je bilo urađeno ne zato da bih ukrajinsko nuklearno oružje RF mogla koristiti protiv Ukrajine i cijelog svijeta. Moskva tada garantirala nepovrjedivost ukrajinskih granica a sada sama narušava stotine bilateralnih ugovora sa Kijevom gdje ova klauzula propisana i još u toliko međunarodnih konvencija i odluka. Moskva ne može ignorisati i pljuvati na cijeli svijet. Makar Kremlj organizirao u Moskvi demonstraciju svojih pristaša koji tražili da bi Rusija pretvorila cijelu Evropu u nuklearni pepeo. U stvari ovi idioti tražili da bih bila uništena Moskva, Peterburg, čitavi europski dio RF, Ural, Sibir i ruski Daleki Istok, u stvari cijela RF. Treba razumjeti što na svaki ruski nuklearni udarac bude odmah snažan uništavajući odgovor. Ovo trebaju još jednom shvatiti svi u Kremlju i po čitavoj Rusiji."Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.