20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Pompeo primoran skratiti posjetu Aziji zbog situacije sa Trumpom

Američki državni sekretar Mike Pompeo prekinut će putovanje u istočnu Aziju nakon hospitalizacije Donalda Trumpa.

Pompeo je krenuo za Japan u nedjelju, ali neće posjetiti Mongoliju i Južnu Koreju kako je prvotno planirano, rekao je State Department.

Pompeo je trebao posjetiti sve tri zemlje od 4-8. oktobra. Još uvijek će se održati posjeta Tokiju u nedjelju, ali vratit će se u Washington 6. oktobra, nakon konzultacija s japanskim kolegama i šireg sastanka s ministrima vanjskih poslova Indije i Australije.

- OGLAS -

Trump je objavio da je pozitivan na koronavirus u ranim jutarnjim satima u petak i prebačen je iz Bijele kuće u medicinski centar Walter Reed u blizini Washingtona. U video snimci iz bolnice u subotu rekao je da se osjeća “puno bolje”, ali sljedećih nekoliko dana bit će “pravi test”.

“Trebali biste znati da se osjećam dobro, odlično mi ide. Testiran sam dva puta u dva dana. Zdrav sam koliko i bio. I još uvijek namjeravam otputovati u Aziju – rekao je Pompeo.

State Department rekao je da Pompeo očekuje ponovno putovanje u Aziju u oktobru i da će raditi na tome da odgođene posjete ubaci u svoj izvorni plan puta.

Pompeov posjet istočnoj Aziji, njegov prvi u regiji nakon više od godinu dana, dolazi u vrijeme kada su američke veze s Pekingom najgore u posljednjim desetljećima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA