12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Janša: Imunizirat ćemo 70 posto do ljeta, do tada potrebna disciplina

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u petak da Slovenija i dalje može postići cilj da do ljeta imunizira 70 posto stanovništva, ali da zbog negativnog trenda razvoja epidemije, teškoća s isporukama cjepiva i pojave engleske verzije virusa treba striktno poštovati sve epidemiološke mjere.

Slovenija je do sada dobila i većinom već potrošila 76 hiljada doza cjepiva Pfizer-BioNTecha i Moderne, a u februaru očekuje od istih proizvođača još 110 hiljada doza.

Isporuka obećanih 80 tisuća doza cjepiva AstraZeneca vrlo je upitna zbog poznatih neslaganja između Europske komisije i proizvođača, kazao je Janša dodavši da nadu polaže u cjepivo poduzeća Johnson&Johnson, koje bi uskoro trebalo dobiti odobrenje i u Europi.

- OGLAS -

No, bez obzira na neizvjesnosti oko nabave obećanih količina cjepiva, one koje su naručene i obećane od Pfizera i Moderne mogle bi biti dovoljne da se do ljeta cijepi 70 posto slovenske populacije, a stanje se može i popraviti s odobrenjem za još dva cjepiva, kazao je Janša dodavši da je Slovenija preko Europske komisije naručila najviše Pfizerovog cjepiva.

Slovenski premijer upozorio je da trenutna epidemiološka situacija i njeni trendovi u Sloveniji “nisu dobri”, a stanje otežava i pojava “engleskog” soja, za kojega se utvrdilo da je u zemlji prisutan i kruži još od kraja prošle godine.

Zbog stanja epidemije i engleske varijante virusa koja je zaraznija treba se strogo držati mjera i restrikcija, a kontakte smanjiti na minimum, kazao je Janša, pozvavši lokalne vlasti da što bolje paze da se mjere stvarno i poštuju, a medije da ne stvaraju “negativnu” klimu oko donesenih mjera, što po njegovoj ocjeni sada čine.

Slovenski premijer upozorio je da će idućih tjedana situacija u Sloveniji “biti vrlo zahtjevna” te da se ne može očekivati bitno poboljšanje epidemiološkog stanja niti ublažavanje mjera, slično kao i u većem dijelu Europe, gdje neke države zbog toga posežu za drastičnim restrikcijama.

Idućih tjedana možemo očekivati “praktično treći val” epidemije, istaknuo je Janša, odbivši kritike u javnosti da njegova vlada loše upravlja epidemijom i donosi neizbalansirane mjere.

Zbog toga, dodaje, ne treba biti iznenađenje ako idućih tjedana u pojedinim regijama škole i vrtići jedan tjedan budu otvoreni za nastavu uživo, a drugi tjedan na on-line nastavi.

U Sloveniji su u zadnja 24 sata s 12-ak tisuća testova potvrđene 1294 nove zaraze koronavirusom, a umrlo  je 20 oboljelih od Covida-19
Trenutno je hospitalizirano 1082 pacijenata, od čega 169 na intenzivnoj njezi, objavila je vlada.

Na razini cijele države na snazi je načelna zabrana napuštanja matičnih općina i policijski sat tijekom noći, te zabrana druženja više od 6 osoba izvan užeg obiteljskog kruga, prenosi Hina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA