Vijesti
Lavrov tvrdi da će Rusija "razmotriti rješenje sukoba" u Ukrajini Lavrov je rekao da planovi NATO-a da utječe na azijsko-pacifičku regiju predstavljaju posebnu opasnost za ovaj region.
#

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da će Moskva razmotriti sve ozbiljne prijedloge za rješenje sukoba u Ukrajini, uzimajući u obzir legitimne interese Ruske Federacije.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka sa svojim mijanmarskim kolegom Than Sweom u Moskvi, Lavrov je rekao da bi “ozbiljni“ prijedlozi trebali uzeti u obzir realnost na terenu i osnovne legitimne interese Rusije.

Lavrov je rekao da je sa Than Sweom podijelio mišljenja o događajima u Ukrajini, cijeneći “uravnoteženu, objektivnu poziciju prijatelja iz Mjanmara“.

Komentarišući situaciju u Aziji, Lavrov je rekao da planovi NATO-a da utječe na azijsko-pacifičku regiju predstavljaju posebnu opasnost za ovaj region.

Ministar je napomenuo da su se na 18. istočnoazijskom summitu, održanom prošle sedmice u Jakarti, sve zemlje regiona nedvosmisleno izjasnile za očuvanje ASEAN-centrične arhitekture.

“Nastavit ćemo da ih aktivno podržavamo u tome“, naglasio je Lavrov.

Sa svoje strane, Than Swe je rekao da se Mjanmar raduje razvoju bilateralne saradnje sa Rusijom u svim sferama.

“Naša delegacija je ovdje da podrži prethodne rezultate koji su postignuti na ekonomskom forumu u Vladivostoku. Nadamo se da ćemo tokom ove posjete pronaći zajedničku interakciju za unapređenje saradnje u svim sektorima“, rekao je on.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.