12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Komšić razgovarao s predstavnicima Asocijacije Krug 99

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je danas delegaciju Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 koju su činili predsjednik Adil Kulenović, te članovi rukovodstva prof. dr. Senadin Lavić, prof. dr. Lada Sadiković, Strajo Krsmanović, Bojan Šošić i prof. dr. Hazim Bašić.

-Ocijenili su da šira javnost nedovoljno shvata značaj medijske propagande koja se aktivno vodi protiv svih onih kojih se zalažu za uređenje Bosne i Hercegovine kao građanske države, te osudili brojne napade i govor mržnje usmjeren ka onima koji se na dnevnopolitičkom planu bore za ideju građanske države, istovremeno konstatujući da su napadi na člana Predsjedništva BiH Željka Komšića s tim u vezi najintenzivniji – navodi se u saopćenju.

Istakli su kao značajnu podršku člana Predsjedništva BiH Željka Komšića relevantnim dokumentima Kruga 99, zasnovanim na političkom i intelektualnom zalaganju za građanski koncept.

- OGLAS -

Sagovornici su tokom razgovora konstatovali da se ideološke razlike među probosanskim političkim strankama koriste tek u dnevnopolitičke svrhe, te da se pri tome zanemaruje kreiranje zajedničkih politika baziranih na građanskom konceptu.

Kako se navodi, konstatovana je i nužnost odbacivanja etničkog principa takozvane konstitutivnosti kroz usvajanje evropskih pravnih standarda koji građanina i pojedinca stavljaju u središte političkog subjektiviteta, te istaknuto da je to nužan proces u okviru evroatlantskih integracija i izgradnje Bosne i Hercegovine kao građanske države. 

Također, sagovornici su ocijenili kao nužno političko okupljanje na principu zalaganja za građansku državu i vrijednosti sekularizma.

-Posebno je istaknuta potreba u vezi sa angažovanjem svih progresivnih građanskih snaga u suprotstavljanju izmjenama Izbornog zakona po etničkom HDZ-ovom principu. S tim u vezi navedena je potreba kontinuiranog zalaganja za evropske pravne norme na bazi prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo BiH u EU i na bazi svih konvencija i pravnih propisa Evropske unije – navodi se u saopćenju.

Nezavisni intelektualci Kruga 99 izrazili su očekivanja u vezi s dosljednijim zalaganjem Evropske unije za uvođenjem evropskih pravnih principa u Bosni i Hercegovini koji su u potpunosti komplementarni sa građanskim konceptom i građanskim uređenjem države Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA