Vijesti
Levchenko za FACE: "Prijetnje Medvedeva korištenjem nuklearnog oružja zaslužuju dvije doživotne kazne!"
Tužna i primitivna slika moskovskog političkog života
Bivši ukrajinski ambasador u BiH i Hrvatskoj, Oleksandr Levchenko, za "Face.ba" piše o situaciji u Ukrajini, prenoseći aktuelna dešavanja koja su potaknuta ruskom agresijom na Ukrajinu
#

Zamjenik predsjednika Savjeta Bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvjedev izjavio je da Ukrajina može nestati nakon završetka ruske specijalne vojne operacije, a njena teritorija može biti podijeljena između Moskve i nekoliko evropskih država. Medvjedev je dodao da je Moskva zainteresovana da se centralni ukrajinski regij pridruži Rusiji, jer bi se na taj način sukob mogao završiti zauvijek. Pijanac Medvjedev predlaže uništenje zemlje osnivačice Ujedinjenih Naroda tako da za to mora međunarodno krivično odgovarati. Već se nagovorio svojih nebuloza i prijetnja čitavom miru uništenjem ruskim nuklearnim naoružanjem toliko da može dobiti dvije doživotne kazne na specijalnom međunarodnom tribunalu za zločine rata u Ukrajini. Sada je opet krenuo putem da njemu još produže termin boravka u ćeliji Haškog zatvora. Izgleda da Medvedev misli da ima kao i mačka sedam života i poslije odsluživanju u zatvoru tri doživotnia termina imat će još četiri slobodnia života. Tako sve govori i govori.., prijeti i prijeti. Samo zaboravlja da njegovo prezime proizlazi od riječi medvjed, a ne od mačke. Onda je vrlo pogrešno računanje brojeva života od strane Dmitrija.  

Još je uspio bivši predsjednik RF izraziti prijetnju Ukrajini da ako će ona dobiti nuklearno naoružanje od zapada onda će Moskva biti primorana nanijeti  preventivni nuklearni udarac Kijevu.  Interesantno, priprema li nuklearni udarac Kremlj po Sjevernoj Koreji ili Iranu koji se željno želi dočepati naoružanja masovnog uništenja. Ove dvije zemlje,  susjedne Rusiji mogu biti potencijalno opasne za RF. U ovom slučaju čovjek-mačka Medvedev šuti. Za Moskvu Sjeverna Koreja i Iran su poštene i uvažene zemlje, samo što su zbog svoje agresivne politike izolirane od većine država svijeta. A Ukrajina koja je u  periodu od 1992.-95. dala Rusiji svoj nuklearni potencijal koji je bio  ravan da posjeduje RF samo za garancije svojih granica sada za Moskvu je postala prijetnja u tom smislu što ona samo uopće postoji kao nezavisna država. Sada za Putina i Medvedeva to je kao trn u oku, možda zato van zgrada oni  nose dvoje naočala da im nešto ne upadne u njihove organi za gledanje. Ali unutar zgrada obojica hodaju bez naočala i to se vidi tako što recimo Putin ne primjećuje očigledne stvari. Valerij Zorkin, predsjednik ruskog Ustavnog suda, imao je sastanak s predsjednikom RF Vladimirom Putinom tijekom kojeg je pokazao kartu iz 17. vijeka. Predsjednik ruskog Ustavnog suda rekao je kako je riječ o francuskoj karti koja je napravljena u vrijeme kralja Luja XIV te dodao kako se jasno vidi da Ukrajine nema nigdje na karti. „Pronašli smo kopiju zemljovida iz 17. vijeka koji je izrađen za vrijeme Luja XIV. Točnije, ovo je sredina 17. vijeka, a zemljovid su sastavili sami Francuzi. Zašto sam ga donio? Vladimire Vladimiroviču: tamo nema Ukrajine!" poručio je Zorkin. Zorkin je već krenuo prema 82. godini života i još je uspio biti Staljinov pionir. A malo mlađi Putin koji je neupitni Staljinov poštovatelj se složio s njim. „Pa naravno“, uzvratio je ruski predsjednik. Obojica staraca bez naočala stoje ispred mape gdje sve piše malima slovima i ne mogu jednostavno pročitati što tamo čitko obilježen naziv Ukrajina kao zemlja kozaka. Pri tome naziva Rusije uopće nema i jasno je zašto. U to doba postojala je samo Moskovska država koja  je sebe nazvala Rusijom tek u 1721. g. kad je bio car Petar I. I to vama kao epizoda iz filma „Glupi i još gluplji“. 

Na ovom sastanku neznalica historijskih događaja Putin je opet ponovio svoja „znanstvena postignuća“ kad je objavio da Ukrajina  nikad nije  postojala, a nju je smislio samo vođa boljševika Vladimir Lenjin u 1922. g. što  je bilo po mišljenju šefa Kremlja apsolutno pogrešno. Ali sada svi mi točno znamo da je apsolutno pogrešno to što je Boris Jeljcin prihvatio Vladimira Putina kao svog političkog nasljednika zbog čega je kasnije mnogo žalio. Isto znamo bez greške da je djed Putina bio kuhar u okruženju Lenjina kojeg Putin navodno tako mrzi, ali pri tome ruska vojska stavi spomenike vođi boljševika na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine. U razgovoru sa spomenutim Zorkinom Putin je izjavio pred kamerama za koje nije jasno kako su se našle usred sastanka još jednu nebulozu: „Ukrajina u sredini 17. vijeka je zamolila Rusiju da primi nju u sastav carstva“. To znači da Ukrajina koja navodno nije postojala u 17. vijeku ali je obilježena na mapi ipak nekako moli za ulazak u sastav Rusije, koje na ovoj karti uopće nije bilo. Shvaćate anegdotu svega toga izrečenog. 

Da bi još dopunili čitav apsurd spomenimo i je da Denis Pušilin, takozvani predsjednik samoproglašene regije Donjeck, najavio  da će ukrajinskom gradu Bahmutu u narednom periodu biti promijenjeno ime. Pušilin kaže da će Bahmutu biti vraćeno "historijsko ime" Artemovsk. Da bolje shvatite situaciju. Bahmut od trenutka svog osnivanja još u 16. vijeku uvijek je bio Bahmut. Ali 1924. godine grad je promijenio naziv na Artemovsk kada je  poginuo  suborac Vladimira Lenjina visoko pozicionirani boljševik Artem, koji je možda nekim slučajem kuhao djeda Putina.  Njegovim imenom boljševici su odlučili preimenovati Bahmut. Tako ako takve gluposti o historijskim činjenicama govori Pušilin - to je jasno kako čovjek nema visokog obrazovanja, ali Zorkin kao predsjednik Ustavnog suda RF trebao bi nešto naučiti makar iz srednje škole.  Ipak otrčao je Putinu uz kamere televizije da nešto potvrdi od nebuloznih izraza diktatora. Time je ušao u spis Putinovih potrčka koji su i u 82. godini života spremni sve dati da neuk historije iz Kremlja nečim bude zadovoljan. 
 
Tužna i primitivna slika moskovskog političkog života.  
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.