Vijesti
Levchenko za FACE: "Zapadno naoružanje odlučujući faktor u oslobađanju okupiranih teritorija Ukrajine!" Bivši ukrajinski ambasador u BiH i Hrvatskoj, Oleksandr Levchenko, za "Face.ba" piše o situaciji u Ukrajini, prenoseći aktuelna dešavanja koja su potaknuta ruskom agresijom na Ukrajinu.
#

Američki ministar odbrane Lloyd Austin i američki načelnik zajedničkog generalštaba, general Mark Milley, doputovali su u Njemačku 18. septembra na još jedan sastanak u okviru Ramsteina. Novi ukrajinski ministar odbrane Rustem Umjerov održaće svoj prvi lični sastanak sa Austinom nakon svog imenovanja. A sutradan, 19. septembra, održat će se 15. sastanak u formatu Ramstein, na kojem će zapadni saveznici Kijeva razgovarati o još jednom paketu pomoći za ukrajinske oružane snage.

Zapadno oružje postalo je odlučujući faktor u oslobađanju okupiranih teritorija Ukrajine od strane ukrajinske vojske: sastanci u formatu Ramstein ubrzali su opskrbu Oružanih snaga Ukrajine streljivom, artiljerijom i opremom za protuzračnu odbranu. Uoči početka hladnog vremena, kritično je snabdijevanje protivvazdušne i protivraketne odbrambene opreme za zaštitu ukrajinskog neba, civilnih i energetskih objekata od ruskih raketnih napada, jer će Rusi pokušaju pogoditi energetsku infrastrukturu Ukrajine. Projektili dugog dometa podjednako su važan prioritet ukrajinskih Oružanih snaga. Britanske rakete Storm Shadow dokazale su superiornost zapadnog vojno-industrijskog kompleksa nad ruskim - uz njihovu pomoć Oružane snage Ukrajine nanijele su Rusima značajne gubitke. Američke rakete srednjeg dometa ATACMS će također ojačati ofanzivni potencijal ukrajinske vojske i približiti pobjedu Ukrajine nad Rusijom. Međutim, ukrajinska strana očekuje važnu političku odluku Washingtona da ih pošalje u Kijev. Sada ukrajinska vojska izvodi efikasnu kontraofanzivu, koju su zapadni partneri pozitivno ocenili. Zato je ovo najbolji trenutak za povećanje snabdijevanja Oružanih snaga raznim vrstama naoružanja kako bi se vojna pobeda nad Rusijom približila.

Očekuje se da će 15. sastanak u formatu Ramstein biti još jedan dokaz nepokolebljive podrške Zapada Ukrajini, zbog čega je poraz Rusije neizbježan. Hiljade hasidskih hodočasnika iz inostranstva, uglavnom iz Izraela, stiglo je 15. septembra u ukrajinski grad Umanj kako bi proslavili jevrejsku novu godinu, Roš Hašanu. Neophodno je shvatiti da je Ukrajina mjesto etničke i vjerske harmonije. Ona je svake godine prima hodočasnike u jevrejska svetilišta. Istovremeno, Kremlj cinično koristi ovaj vjerski praznik kao priliku za propagandu, prijetnje i optužbe. Nisu bili isključeni pokušaji i krvave provokacije. 2022. godine Rusi su granatirali Umanj prije i poslije hasidske proslave Roš Hašane. Ukrajinske vlasti su izrazile punu spremnost da se sastanu s Izraelom kako bi se povećao nivo sigurnosti za hodočasnike, posebno tokom proslave Roš Hašane. Dogovoreno je da će grad Umanj patrolirati zajedno sa ukrajinskom i izraelskom policijom. Rusija neprestano napada mirne ukrajinske gradove projektilima i dronovima. Stoga su strani gosti u određenoj mjeri izloženi istoj opasnosti u kojoj se stalno nalaze ukrajinski građani. U ovom slučaju bi bilo logično da Izrael doprinese zaštiti ukrajinskog neba od ruskih raketnih napada. Takav korak će koristiti Ukrajincima, ali i Jevrejima. Zbog pitanja rješavanja ovog problema tokom redovnog zasjedanja Generalne skupštine u New Yorku ove sedmice, očekuje se sastanak predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i premijera Izraela Benjamina Netanyahua.

S obzirom na aktivnu upotrebu dronova iranske proizvodnje od ruske strane i prebacivanje njihove proizvodnje na vojna preduzeća Ruske Federacije, postoji realna potreba da ukrajinska strana nabavi modernu i efikasnu opremu protivvazdušne odbrane izraelske proizvodnje. U isto vrijeme je Evropski parlament usvojio rezoluciju "O odnosima sa Bjelorusijom" sa spiskom zločina režima Aleksandra Lukašenka i pozivom na njegovo krivično gonjenje. Evropski parlament je direktno proglasio Lukašenkov režim saučesnikom u ruskoj agresiji na Ukrajinu, koji je obezbjedio bjelorusku teritoriju i resurse za potrebe ruske strane.

Rezolucija Evropskog parlamenta bilježi činjenice širenja antiukrajinske propagande i izazivanja mržnje prema Ukrajini od strane diktatorskog režima u Minsku. Poslanici su posebnu pažnju posvetili ilegalnom premještanju više od 2.150 djece iz Ukrajine u Bjelorusiju, što je osnov za procesuiranje bjeloruskih zvaničnika po nalogu Međunarodnog krivičnog suda  istim načinom kao za Putinom i Ljvovom-Bjelovom. Istovremeno, sam Lukašenko je javno priznao da se ukrajinska djeca nalaze na teritoriji njegove zemlje. Iz nekog razloga on smatra da se izjavom da to radi u svrhu pružanja humanitarne pomoći on oslobađa sebe krivične odgovornosti, što apsolutno nije u skladu sa normama međunarodnog prava, jer su njegovi argumenti apsolutno ne pravične prirode. Rezolucija takođe naglašava zločine nelegitimnog Lukašenkovog režima protiv sopstvenog naroda. Velika većina Bjelorusa ne podržava diktatora i agresiju na Ukrajinu, pa je Evropski parlament pozvao Vijeće EU da produži sankcije odgovornim bjeloruskim zvaničnicima.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.