Vijesti
Levchenko za FACE: Situacija unutar Moskve postaje sve nesigurnija! Putina bi mogao zamijeniti "kuhar predsjednika"?!
Ratni dnevnik Oleksandra Levchenka
#

Situacija unutar Moskve postaje sve nesigurnija. Već se opredijelila jedna grupacija koja je spremna za borbu za najvišu dužnost u Rusiji kada će „iznenada“ morati otići Vladimir Putin. To su jastrebovi u sredini kojih je lider prokremaljskih Čečena Kadirov i vlasnik privatne vojne kompanije (PVK) „Vagner“ Prigožin. Oni pripremaju svoje vojske (10 hiljada naoružanih Čečena i 40 hiljada pripadnika PVK koje ratuju u Ukrajini) za mogući obračun u Kremlju. Naravno postoji i umjerena struja, koja realno ocijenjuje situaciju u kojoj se našla Rusija poslije početka rata protiv Ukrajine i ujedinjenja Evrope u suprotstavljanju ruskoj agresiji. Iako Kadirov sebe pozicionira kao proputinski lik, a Prigožin lično poznaje Putina od 1991. godine, od vremena banditskog Peterburga kada je zarađivao ogromni novac na različitim financijskim i gospodarskim špekulacijama. Prigožin je ušao u ugostiteljski posao Peterburga odmah kada je odležao u zatvoru devet godina za razbojništvo, a u to doba Putin je bio savjetnik gradonačelnika, kasnije šef gradske uprave za vanjskotrgovinsku saradnju. Kada je Putin postao predsjednik zemlje, službeni ručci sa američkim i francuskim predsjednicima u Peterburgu bili su organizirani baš u restoranima Prigožina, kao i rođendani novog predsjednika Rusije. Zato je Prigožin dobio nadimak „kuhar predsjednika“. Ali vremena se mijenjaju. Izgleda da kuhar predsjednika sada ima ambicije, ako ne dobiti predsjedničko mjesto, onda dovesti na vlast svoju kreaturu. Zato Kremlj uvijek drži u rukavu svog đokera. A to je najodanija Putinu Federalna služba osiguranja.

Kada su nedavno zapazili vojnu opremu i naoružani ljudi na ulici glavnog grada Rusije neki Moskovljani su sa nadom mislili da se odvija vojni udar. Ubrzo je iz Federalne službe osiguranja, poznatije kao FSO, koja se smatra najtajnijom specijalnom organizacijom u Rusiji koja je možda više zatvorena nego Federalna služba bezbjednosti FSB, bilo je oficijelno oglašeno da se sprovode planirane taktičke vježbe kako bi se neutralizirale prijetnje od terorizma i zaštitili objekte vlasti.

Ove taktičke vježbe su samo mali dio posebnih mjera u slučaju prebacivanja FSO u režim rata. FSO priprema svoje kadrove za „masovni ideološki napad“ u kojem neprijatelj koristi medije, društvene mreže, vjerske organizacije, hipnozu, psi-generatore. Među mjerama reagiranja rukovodstvo FSO planira kontra-sugestiju, održavanje nedjeljnih političkih satova, kolektivno putovanje u crkvu i identifikaciju oficira FSO sa nestabilnom psihom i neadekvatnom reakcijom.

Direktor FSO je od 2016. godine general Dmitrij Kočnjev. Zamjenik direktora FSO je Aleksandar Komov. General Komov nije samo vrlo oprezan, već pažljivo sluša i savjete astrologa i vidovnjaka. Nacrt „Plana moralne i psihološke podrške za prijenos Operativne direkcije FSO iz mirnodobnog do ratnog vremena“ govori da u prijelaznom periodu ka ratnom vremenu predloženo je da se organizira „primjenjivanje mjera za moralnu i psihološku podršku operativnim i zvaničnim aktivnostima“ oficira FSO i da se „pripremaju izvještaji o moralnom i psihičkom stanju kadrova“. U dijelu „Pojačana borbena gotovost“ preporučuje se da se vode individualni razgovori sa pojedinim pripadnicima službe kako bi se osoblju predočila unutarnja, međunarodna i vojno-politička situacija. Sa početkom „pune borbene gotovosti" neophodno je „objasniti osoblju zahtjeve ruskog zakonodavstva o odgovornosti za vojne zločine, o sprječavanju konfuzije i panike među vojnim osobljem i njihovim porodicama“. U slučaju državnog udara neki branitelji Kremlja mogli da iskuse: depresiju, izolaciju, nesigurnost u pogledu ispravnosti postupaka vlasti, osjećaj straha i uznemirenosti za njihove živote. Među mjerama reagovanja predloženo je korištenje „kontrasugestije“, „kontraubjeđivanja”… vođenje povjerljivih razgovora sa mladim zaposlenicima koji su skloni psihičkoj nestabilnosti. Psihički ugrožene trebaju biti poslani u bolnicu.

Autori plana naglašavaju da je “neprijatelj lukav i podmukao i da će prije svega nastojati da smanji psihološku stabilnost kadrova, njihovu moralnu orijentaciju i dovede ih u stanje nespremnosti da se odupru“. Među glavnim prijetnjama nazivaju televiziju, radio, štampane medije, društvene mreže na internetu, knjige, brošure, letke i postere. Pored toga, strani obavještajni agenti mogu da koriste društvene pokrete, nevladine i vjerske (pseudoreligiozne) organizacije i dopru do rođaka oficira FSO. Poseban akcenat stavljen je na određene osobe „pripremljene za psihološku infekciju osoblja i posjedovanje hipnotičkih sposobnosti“.

Aleksandar Komov, kao zamjenik direktora FSO, direktno je odgovoran za sprovođenje tajnog plana. On je jedan od najtajnijih službenika u FSO i ima vrlo malo javno dostupnih informacija o njemu. Kolege ga zovu Stargazer jer je redovan učesnik različitih vrsta naučnih seminara i diskusija o istraživanju svemira. General Stargazer predvodi grupu honorarnih savjetnika, koja uključuje astrologe, crne mađioničare i vidovnjake. U komunikaciji sa svojim podređenima, general Komov konstantno govori o mahinacijama zapadnih obavještajnih služb i apeluje da se “ne gubi opreznost”. U međuvremenu, njegov sin Nikita ide na odmor u Evropu skoro svakog ljeta i već je posetio Monako, Njemačku, Italiju i Francusku.

Tako sa jedne strane Putin ima pri ruci FSO koja bi mogla, ako treba, vrlo lako pobijediti Kadirova sa Prigožinim, a sa druge strane nema garancije da čak i u ovoj famoznoj službi nešto zapne.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.