Vijesti
Lukašenko se pojavio u javnosti i poručio: "Naša vojska je nakon subote u stanju visoke pripravnosti" "Postoje faktori koji izazivaju zabrinutost", ističe Lukašenko.
#

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko posjetio je centralno zapovjedno mjesto Zapovjedništva zračnih snaga i protuzračne odbrane, prenosi bjeloruska državna novinska agencija BelTA. Primio je izvještaj o organizaciji i izvršavanju zadaća uzbunjivanja protuzračne odbrane.

"Nema potrebe za dugim izvještajima. Pogledajmo šta se događa oko naše zemlje, prvenstveno u zraku. Vrlo često razgovaramo o pitanjima sigurnosti naše države, posebno u zračnom prostoru. Kako vidim, sada nemamo kritičnu situaciju. Ipak, postoje faktori koji izazivaju zabrinutost", poručio je Lukašenko.

"Morali smo odgovoriti na događaje od subote"

Bjeloruski čelnik je obaviješten da su bjeloruske snage podignute u stanje najviše pripravnosti nakon incidenata u subotu. 

"Tri dana nakon događaja pored nas. Mislim na Brjansku oblast, gdje su oborena četiri aviona. Na to smo morali odgovoriti. Mi i naše snage smo od tada u stanju povišene pripravnosti",  naglasio je.

"Zato me zanima kakva je situacija u zemlji. I naravno, pravci i izgledi razvoja ove situacije. Neka bude kratko. Bez zastrašivanja. O tome što se događa i što očekujemo u kratkom roku",  dodao je. Nakon što je izvještaj dostavljen šefu države, zapovjednik Ratnog zrakoplovstva i protuzračne odbrane Oružanih snaga Bjelorusije Andrej Lukjanovič podijelio je detalje s novinarima.

"Dežurne snage su pojačane"

Lukjanovič je rekao da su u svjetlu nedavnih događaja na zapadnim i južnim granicama, uključujući i borbene obuke zemalja NATO-a predvođenih SAD, dežurne snage pojačane.

"Koriste se dodatna sredstva. Dnevno u pripravnost stavimo 750-1.000 ljudi u našem redu Oružanih snaga",  rekao je.

"Dežurne snage podignute su u borbenu pripravnost prvog stepena nakon incidenata u Ruskoj Federaciji. To su raketne snage protuzračne odbrane, snage radiotehnike i zrakoplovstvo", nastavio je. 

Potvrdio je da su pojačane postrojbe za uzbunjivanje, postrojbe koje čuvaju sve aerodrome te određeni broj objekata snaga radiotehnike i raketnih snaga protuzračne odbrane.

 
 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.