7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Bliži se nova sezona Lige prvaka, a mi donosimo pregled grupa A i B

Jučer je u Nionu održano izvlačenje grupa za novo izdanje Lige prvaka. Titulu prvaka Europe brani Bayern iz Minhena, a Bavarce će sa trona probati skinuti Juventus, Liverpool, Manchester City, PSG, Real Madrid i mnogi drugi. Također nakon mnogo vremena možemo reći da se Barcelona ne svrstava u skupinu najvećih favorita.

Mi vam donosimo kratki osvrt na grupe, ekipe i sve što nas očekuje u najpopularnijem klupskom takmičenju u Evropi.  Svaki dan ćemo donositi analizu dvije grupe, a počinjemo naravno od grupe A.

Grupa A:

- OGLAS -

Po mnogima jedna od tri najteže grupe. Prvak Evrope u odbranu naslova kreće iz gupe A, a protivnici mu nisu nimalo naivni. Bavarci će igrati sa Atletico Madridom, Red Bull Salzburgom i Lokomotivom iz Moskve. Po svemu sudeći u ovoj grupi bi trebalo da pršti od golova posebno u duelima Bayerna i Red Bulla.

Bayern tokom transfer roka nije pravio mnogo promjena, a postavlja se pitanje zašto bi i mijenjali ekipu koja je vrlo uvjerljivo osvojila trostruku krunu u sezoni iza nas. Kakva je sezona iza Bayerna najbolje govori da su jučer osvojili tri od četiri nagrade za najbolje igrače prošle sezone. Neuer je ponio nagradu za najboljeg golmana, Kimmich je najbolji defanzivac a Lewandowski je najbolji igrač protekle sezone i najbolji napadač. Zasada jedino pojačanje u njemačkom gigantu je Leroy Sane, koji je stigao iz Manchester City-a. Sane će da zauzme mjesto Ivana Perišića kojem je istekla posudba i koji se vratio u Inter. Za razliku od dovođenja igrača, treba istaknuti da je Bayern ostao bez nekoliko bitnih igrača pored Perišića, a to se prije svega odnosi na Thiaga Alcantaru i Coutinha.

Agencija / 

Najveći rival Bayernu u grupi će zasigurno biti Atletico iz Madrida. Popularne Jorgandžije su uvijek bile nezgodan rival njemačkim ekipama, a ove godine su jači i za Luisa Suareza koji je došao besplatno iz redova Barcelone. Suarez je već pokazao kakvo je pojačanje kada je zabio dva pogotka u svom debiju. Simeonova ekipa tradicionalno igra odlično Ligu prvaka, a ništa manje ne treba očekivati ni ove sezone.

Agencija / 

Red Bull Salzburg i Lokomotiva iz Moskve su dvije ekipe koje nikada ne treba podcijeniti, ali istovremeno su dvije ekipe koje zaista nisu imale sreće u ovogodišnjem žrijebu. I Austrijanci i Rusi su znali biti kamen spoticanja u prošlosti i ne treba ih potpuno otpisati, ali je mnogo izglednije da će se međusobno boriti za treće mjesto i nastavak takmičenja u Europa ligi.

Grupa B:

Grupa B donosi vrlo interesantne ekipe i za očekivati je da ponudi neke jako kvalitetne utakmice. U grupi B koplja će ukrstiti: Real Madrid, Shakhtar, Inter i Borussia Monchengladbach. Na papiru su favoriti jasni, ali tu su i ekipe koje se nikada ne smiju otpisati u Evropskim takmičenjima. Većina portala i kladionica ističu Real i Inter kao glavne favorite ove grupe, što je sasvim logično, ali Shakhtar se nikada ne smije otpisati, a isto se mora reći i za bilo koju njemačku ekipu.

Real Madrid je bio nekarakteristično tih u ovom prelaznom roku, i ulazi u sezonu u praktično istom sastavu kao i prošle godine. Najveća promjena ove godine je što su se Los Blancosi konačno uspjeli riješiti Garetha Bale-a, koji je otišao na posudbu u Tottenham. Jedini dolasci u Madrid su bili igrači koji su se vratili sa posudbe, a tu prije svega treba istaći Martina Odegaarda. Igrač koji je za Real potpisao kao wunderkind, dosada nije dobio pravu priliku u Madridu i većinu vremena je proveo na posudbama. Prošle sezone Odegaard je bio fenomenalan u dresu Sociedada, te je Zidane poručio da ozbiljno računa na mladog Norvežanina.

Agencija / 

Inter je za razliku od Reala bio izuzetno aktivan u ovom prelaznom roku, a ako je suditi po italijanskim medijima Conte još uvijek pokušava dodatno osnažiti ekipu. Inter su pojačali Hakimi, Vidal, Kolarov a kao što smo već spomenuli vratio se i Perišić. Conte još uvijek pokušava da završi transfer fenomenalnog Kantea iz Chelseaja, i ako to uspije Inter će biti jedan od favorita iz sjene u ovogodišnjem izdanju Lige prvaka. Inter je prošle godine igrao finale Evropa Lige, a ove godine će na krilima sjajnog Lukakua napasti i najvrijedniji trofej u Evropskom fudbalu.

Agencija / 

Kao što smo već napomenuli Shakhtar i Borussiju M. ne treba nikada otpisivati. Ukrajinci imaju ogromno iskustvo igranja Lige prvaka, uvijek su nezgodni na domaćem terenu i veliki broj puta su se pokazali kao ozbiljna prepreka klubovima sa zvučnijim imenima. S druge strane, Borussia Monchengladbach je možda na papiru najslabija u grupi B, ali kao što stara narodna kaže „fudbal je igra u kojoj Nijemci uvijek pobjeđuju“ stoga se Borussia ne smije nikada otpisati.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA