Vijesti
Moskva bijesna zbog Blinkenove posjete Ukrajini: "Amerika nastavlja finansirati do posljednjeg Ukrajinca!" Blinken je stigao u Kijev u srijedu u znak podrške dok ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih snaga ulazi u svoj četvrti mjesec sa samo malim pomacima.
#

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je prokomentarisao iznenadnu posjetu američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena Kijevu danas, te rekao da je jasno da Washington planira nastaviti finansirati ukrajinske ratne napore "do posljednjeg Ukrajinca".

Blinken je stigao u Kijev u srijedu u znak podrške dok ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih snaga ulazi u svoj četvrti mjesec sa samo malim pomacima.

“Čuli smo ponovljene izjave da oni (Amerikanci) namjeravaju da nastave da pomažu Kijevu koliko god bude potrebno”, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, kako prenosi Reuters.

“Drugim riječima, oni će nastaviti da podržavaju Ukrajinu u ratnom stanju i da vode ovaj rat do posljednjeg Ukrajinca, ne štedeći novac za to. Tako mi to doživljavamo. To neće utjecati na tok specijalne vojne operacije”, dodao je.

U međuvremenu je Blinken započeo razgovore s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom, a navodno bi se trebao sastati i s Volodimirom Zelenskim.

“Želimo da budemo sigurni da Ukrajina ima ono što joj je potrebno, ne samo da bi uspjela u kontraofanzivi, već ima ono što joj je potrebno dugoročno, kako bismo bili sigurni da ima snažno sredstvo odvraćanja”, rekao je on, stojeći pored ukrajinskog ministra, kako prenosi Guardian.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.