15 C
Sarajevo
28.03.2024

Cijene nafte pale nadomak 39 dolara, ulagače zabrinuo nagli rast zaliha u SAD-u

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 2,07 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 39,13 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,27 dolara nižoj cijeni, od 37,30 dolara. Jučer je u vrijeme zatvaranja bio u plusu 2,6 posto.

Trgovce zabrinuo rast zaliha sirove nafte i benzina u Americi

Trgovce je zabrinuo nagli rast zaliha sirove nafte i benzina u SAD-u, prema izvješću Američkog instituta za naftu (API). Zalihe sirove nafte porasle su za 4,6 milijuna barela, a analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su rast za 1,2 milijuna barela.

- OGLAS -

“Zalihe su snažno porasle prema ključnim API-jevim podacima pa ne iznenađuje što su cijene nafte jutros pale, u očekivanju službenih podataka EIA-e (državne uprave za naftu)”, rekao je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Tržišta je poljuljao i rekordan broj slučajeva covida-19 u Sjedinjenim Državama, Rusiji, Francuskoj i drugim zemljama u proteklim danima. Europske vlade uvele su nova ograničenja kako bi obuzdale brzo širenje virusa.

Paket pomoći tek nakon izbora, kaže Trump

Raspoloženje je prigušilo i jučerašnje priznanje američkog predsjednika Donalda Trumpa da će novi paket potpora u koronakrizi vjerojatno biti usvojen tek nakon predsjedničkih izbora koji će biti održani 3. studenog.

Pritisak na cijene nafte stvara i libijska proizvodnja koja bi u sljedećim tjednima trebala porasti na milijun barela dnevno nakon ukidanja blokade ključnih naftnih polja.

Snažan pad cijena nije zaustavilo ni zatvaranje proizvodnje u Meksičkom zaljevu zbog približavanja uragana Zeta. Naftne kompanije i luke duž američke obale počele su s evakuacijom već početkom tjedna.

“Smatramo da će Zeta vjerojatno slabije utjecati na opskrbu sirovom naftom nego prethodni uragan Delta, ali kapaciteti su ipak smanjeni za 150.000 barela dnevno u usporedbi s mjesečnim prosjekom”, ističe savjetodavna kuća JBC.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela sirove nafte iz košarice njezinih članica u utorak iznosila 39,53 dolara, što znači da je porasla 31 cent u odnosu na početak sedmice.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA