3.8 C
Sarajevo
26.04.2024

Iran očekuje da će im SAD ukinuti sankcije

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Said Hatibzade rekao je da očekuju da će američke sankcije protiv Teherana ukinuti nova administracija na čelu s Joeom Bidenom, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Očekujemo da će SAD djelovati, odnosno ukinuti sankcije. Ukidanje sankcija znači učinkovito okončanje Trumpove prakse. Moramo vidjeti učinke ukidanja sankcija, a potpis na papiru nije dovoljan”, rekao je Hatibzade u Teheranu.

Istakao je da bi se administracija Washingtona trebala vratiti sporazumu i ispuniti svoje obaveze bez preduslova.

- OGLAS -

Podvukao je da bi Iran trebao biti u mogućnosti koristiti svoju imovinu blokiranu u inostranstvu i slobodno prodavati naftu zbog sankcija.

“Administracija Bidena trebala bi nadoknaditi pogreške prethodne vlade. Pozitivne, negativne, iskrivljene ili dvosmislene izjave nama nisu važne. Aktivnosti Bidenove vlade temelj su koraka koje ćemo poduzeti”, rekao je Hatibzade.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden imenovao je krajem januara Roberta Malleya za specijalnog izaslanika za Iran.

Malley, koji je prethodno vodio Međunarodnu grupu za rješavanje konflikata, stupa na dužnost u vrijeme bilateralnih tenzija koje su rasle u protekle četiri godine.

Bivši predsjednik SAD Donald Trump je tokom svog mandata sprovodio “kampanju maksimalnog pritiska”, koja je podrazumijevala jednostrano povlačenje SAD-a iz nuklearnog sporazuma 2015. godine koje su svjetske sile postigle sa Iranom te nastavak nametanja ekonomskih sankcija koje su nepovoljno utjecale na iransku ekonomiju.

Trump je u januaru 2020. godine naredio ubistvo iranskog generala u Bagdadu.

Teheran je izrazio spremnost da preduzme određene korake u okviru Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana, ali dodao da to neće biti učinjeno dok Washington ne ukine sankcije uvedene tokom Trumpove administracije.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA