Vijesti
Nakon ruskih napada 10 miliona Ukrajinaca ostalo bez električne energije Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je prilikom obraćanja tokom noći rekao da je nakon serije ruskih napada bez električne energije ostalo 10 miliona Ukrajinaca.
#

Saopćeno je da je u napadima poginulo osam osoba, no očekuje se da će taj broj rasti.

"Radimo sve što možemo da normalizujemo opskrbu električnom energijom", kazao je Zelenski.

Ukrajinska zračna odbrana je uspjela oboriti šest krstarećih projektila i pet dronova, dodao je on.

Rusija je u četvrtak izvršila novi val napada na Ukrajinu te je projektilima "zasula" energetska postrojenja i stambene objekte. Ovi napadi su se dogodili samo dva dana nakon jednog od najtežih bombardovanja od početka rata. Upravo ovakvi napadi su nova ruska taktika nakon poraza na bojnom polju, a njihov utjecaj se počeo akutnije osjećati.

Stanovnike Kijeva su se u četvrtak ujutro probudili pod sniježnim pokrivačem, a hitna gašenja energije su značila da mnogi neće imati grijanje u svojim domovima. Oni koji su ostali bez električne energije uglavnom žive u Kijevu, Odesi i Vinici.

Ukrajinci sada zračnu uzbunu shvataju mnogo ozbiljnije nakon serije ruskih napada. Sirene su se oglasile u četvrtak oko 8 sati po lokalnom vremenu, a na mobitele su počela stizati upozorenja o novim napadima širom Ukrajine.

Zelenski je rekao da Rusija ne želi mir te je pozvao partnere da pomognu u zaštiti ukrajinskog neba jer bi to natjeralo Ruse da okončaju rat.

Moskva je pokušavala opravdati napade optužujući Kijev da ne želi pregovarati.
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.