Vijesti
Ko je direktni nalogodavac Orbanu i Szijjartu?
Neurbani Viktor Orban: Nakon tvrdnji da su "jadni", Ukrajinci oštro odgovorili predsjedniku Vlade Mađarske! Bivši ukrajinski diplomata tvrdi da su Orban i Szijjarto "dragi prijatelji Vladimira Putina".
#

Bivši ukrajinski ambasador u BiH i Hrvatskoj, Oleksandr Levchenko, za "Face.ba" piše o situaciji u Ukrajini, prenoseći aktuelna dešavanja koja su potaknuta ruskom agresijom na Ukrajinu.

“Ministar odbrane Ruske Federacije, Sergej Šojgu, telefonom zove Vladimira Putina: ‘Moram Vas obavijestiti, gospodine predsjedniče. Ruske su snage pokrenule ofanzivu.’ ‘Čestitam, ministre’, odgovorio je šef Kremlja. Ali Šojgu opet govori: ‘Ipak imamo problema. Ove ruske snage krenule su s ofanzivom na naš Belgorod.’

Ovako je otprilike zvučao razgovor između njih dvojice prije nekoliko dana. Ruski dragovoljački korpus (RDK) i Legija ‘Sloboda Rusije’ pokrenuli su vojnu operaciju za oslobođenje Rusije od režima Vladimira Putina. Svi borci ovih vojnih jedinica su etnički Rusi – građani Ruske Federacije. Doduše, krenuli su u napad sa ukrajinske teritorije, ali sve zadatke u vezi sa svojim vojnim upadom na proctor ruske regije Belgorod planirali su sami – u okvirima svojih, relativno malih, operativnih mogućnosti, jer još uvijek nisu mnogobrojni i nemaju značajnu količnu blindirane tehnike. Ipak, RDK i LSR osvojili su par sela pokraj gradića Grajvoron i tamo uspostavili svoju kontrolu. Nakon upada napadačkih formacija, protukremaljskih oružanih organizacija – LSR i RDK, ruski dužnosnici pokrenuli su hitnu evakuaciju skladišta nuklearne municije ‘Belgorod-22’ u regiji Belgorod, koja graniči s Ukrajinom.

Službena je Moskva bila šokirana i šutjela je gotovo pola dana. Poslije se pojavio portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, koji je kazao da ‘napad na pograničnu rusku regiju Belgorod još jednom potvrđuje da ukrajinski borci nastavljaju svoje aktivnosti protiv Rusije’. Izgleda da kremaljski portparol nije gledao snimak javnog obraćanja rukovodstva RDK i LSR ruskom narodu. Oni, kao etnički Rusi, pozivali su građane Ruske Federacije da napokon ocijene agresivni rat koji je Kremlj pokrenuo protiv Ukrajine. Borba za demokratsku Rusiju ne može biti samo na riječima, pa su tako pozvali stanovnike Ruske Federacije da se pridruže organiziranom vojnom otporu kremaljskoj kliki. Moskva je odmah htjela ‘prebaciti lopticu’, da je to učinila ukrajinska vojska, ali se službeni Kijev ogradio od djelovanja ukrajinskih vojnika u ovoj vojnoj akciji. Moskovska vlada i guverner regije morali su evakuirati dio lokalnog stanovništva, što su oni pokušali zvanično i poreći, a sljedećeg se dana oglasio portparol Ministarstva odbrane Rusije, general Konašenkov, kazavši da su svi vojni odredi RDK i LSR razbijeni, da je ubijeno sedamdeset osoba, a da je nekoliko desetina njih uhvaćeno i da su pod navodnom istragom, te da pojašnjavaju FSB-u. Međutim, RDK i LSR izjavili su da su razbili jednu pješadijsku četu vojske Ruske Federacije (u četi se nalazi 150 vojnika), a i sami imaju vojnih gubitaka koji ne utječu na njihovu brojnost.

Prisjetimo se da se Konašenkov, kao i šef ‘Wagnera’ – Prigožin, službeno oglašavao u vezi sa preuzimanjem Bahmuta, ali to je bilo daleko od istine. Sada je ruska vojska zauzela sva građevinska postrojenja ovog grada, ali upala je u ‘kliješta’ ukrajinske vojske, koja je zauzela sva visinska mjesta oko grada i stegla obruč sa dviju strana. Konašenkov je također više puta nasmijao međunarodne novinare, koji prate ratna zbivanja, kazavši da ‘herojska ruska vojska uništava američke HIMARS-e’. Po Konašenkovim brojanjima, već je uništeno sedamdeset američkih naprednih raketnih sistema, a Ukrajina je dobila tek nešto više od dvadeset… Prije par sedmica, Ministarstvo odbrane Ukrajine je, na direktni upit novinara, izjavilo da nijedan HIMARS nije uništen od strane ruske vojske.  

‘Napad je stvorio veliku zabrinutost’, rekao je Peskov, dodavši da ruski predsjednik Vladimir Putin zbog tog ipak neće sazvati specijalnu sjednicu Nacionalnog bezbjedonosnog savjeta. Ali znamp da će to biti na agenda redovne sjednice koja je planirana za svega par dana. Portparol Kremlja nije pružio detalje o broju napadača, kazavši da će to u narednom period biti pitanje kojim će se baviti bezbjedonosne agencije. Sve u svemu, to je novi preokret u toku ruske invazije na Ukrajinu. Dani Putinovog režima bit će relativno brzo odbrojani i svaki časni ruski građanin može zauzeti aktivnu poziciju protiv bezumne politike agresije i šovinizma i postati vojnik RDK ili LSR.

‘Ako pogledate kako stoje stvari u realnosti – brojke, situaciju uopće i činjenicu da NATO nerado šalje svoje trupe u Ukrajinu – jasno ćete vidjeti da jadni Ukrajinci neće moći ostvariti pobjedu na bojnom polju’, rekao je Viktor Orban obraćajući se na javnoj debate na Katarskom ekonomskom forumu u Dohi.

Viktor Orban: "Jadni Ukrajinci ne mogu pobijediti..."

Mađarski premijer i dalje propagira kremaljske narative, a njegov ministar vanjskih poslova, Szijjarto, stavio je veto na evropsku vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od pola milijarde eura. To je bio stav Budimpešte, jer je Ukrajina navodno nametnula sankcije poznatoj mađarskoj banci OTP, koja u Ruskoj Federaciji finansira rusku vojnu industriju.

Dragi prijatelji Vladimira Putina – Orban i Szijjarto – odrađuju zadatke naručene od strane Moksve, i to već pomalo postaje nepodnošljivo u kontekstu jedinstvene evropske solidarnosti. Možda zvanična Budimpešta napokon shvati da Ukrajinci nisu jadni… Oni su jednostavno slobodarski narod, ali izgleda da je Viktor Orban stvarno jadan političar.”

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.