Vijesti
OHCHR: Više od 6.500 civila ubijeno u Ukrajini od početka ruske invazije Najmanje 6.595 ukrajinskih civila je ubijeno, a 10.189 povrijeđeno od početka ruske invazije na zemlju u februaru, prema podacima Ureda visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR).
#

Kako prenosi CNN, prema podacima objavljenim u ponedjeljak je među ubijenima najmanje 415 djece, 2.575 muškaraca, 1.767 žena i 1.838 drugih odraslih osoba čiji spol još nije identificiran.

Mnoge civilne žrtve su ubijene u regionima Donjecka i Luganska u Donbasu, istočnom regionu u kojem su se odvijale najintenzivnije borbe posljednjih meseci. U izvještaju OHCHR-a navodi se da je 3.939 civila ubijeno, a 5.338 ranjeno u Donjecku i Lugansku, uključujući 449 na teritoriji pod ruskom kontrolom.

Međutim, Komisija je navela da su stvarne brojke “znatno veće” zbog nedostatka ili kašnjenja informacija u oblastima u kojima se sukob intenzivirao, uključujući gradove kao što su Mariupolj, Izium, Lysychansk, Popasna i Severodonjeck.

Većina zabilježenih žrtava rezultat je eksplozivnog oružja, kao što je granatiranje iz teške artiljerije, višestrukih raketnih sistema, projektila i zračnih bombardovanja, dodaje se u izvještaju.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.