Vijesti
Je li ova “avionska koalicija” na korak ka svrgavanju ruske okupacije Ukrajine?
Otkucava li vrijeme ruskoj okupaciji? Oformljena koalicija zapadnih zemalja za pomoć Ukrajini: Donosimo sve detalje! Koliko je naoružanja Ukrajina dosad dobila?
#

Bivši ukrajinski ambasador u BiH i Hrvatskoj, Oleksandr Levchenko, za “Face.ba” piše o trenutnoj situaciji u Ukrajini.

“Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, od 13. do 15. maja obavio je zvanične posjete Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji i državi Vatikan. Mnogobrojni sastanci na najvišem nivou svjedoče o sveobuhvatnoj i potpunoj podršci Kijevu, kao i o spremnosti zapadnih država da podrže pravednu borbu ukrajinskog naroda – sve do konačne pobjede, a to znači oslobađanje svih privremeno okupiranih ukrajinskih teritorija od strane ruske vojske – bez izuzetka. Kijev ne želi zauzeti bilo šta što je tuđe, ali svoje – kako je propisano međunarodnim konvencijama koje je prihvatila i zvanična Moskva – neće dati. Principi poštivanja državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta ostaju bazični za postojeći sistem međunarodnih odnosa i za djelovanje svih međudržavnih organizacija. Ukrajina, kao zemlja fundatorica UN-a, želi da one budu sprovedene i u odnosu na rusku vojnu invaziju na zemlju članicu svih postojećih, važnih (!) međuvladinih svjetskih institucija.

Tokom obavljanja sastanaka i diskusija, postalo je jasno zašto Ruska Federacija ne želi mirno vratiti silom zauzete ukrajinske teritorije, pa im je sada samo ostala opcija njihovog oslobađanja od strane ukrajinske vojske, a što je predviđeno i postojećim međunarodnim pravom. U glavnim evropskim prijestolnicama svi su svjesni da rusku vojsku može odbiti samo pripremljena ukrajinska armija, koja mora imati što veću količinu naprednog naoružanja. To će pomoći da se izbjegnu nepotrebni ljudski gubici, a relativno brzo i uspješno ostvarit će se kontraofanziva, koja će primorati Kremlj da povuče svoju vojsku na vlastitu teritoriju – gdje joj je i mjesto, a ne na teritorijama drugih nezavisnih država.

Tokom sastanka predsjednika Zelenskog i federalnog kancelara Olafa Scholza, zvanični Berlin obznanio je novi paket vojne pomoći Kijevu u iznosu od 2,7 milijardi eura. Ukrajina će od Njemačke dobiti dvadeset (20) oklopnih borbenih vozila ‘Marder’, trideset (30) ‘Leopard 1’ tenkova, osamnaest (18) teških haubica, četiri (4) sistema protuzračne odbrane (PVO) IRIS-T-SLS i dvanaest (12) jedinica za lansiranje raketa ovog sistema, kao i veliki broj rezervnh projektila za napredni sistem PVO. Francuska i Italija predale su Ukrajini najnapredniji sistem proturaketne odbrane (PRO) SAMP-T, što je modernizirana evropska verzija poznatog i efikasnog američkog sistema ‘Patriot’. Uz pomoć ‘Patriota’, ukrajinska je strana počela precizno rušiti ruske krstareće i balističke projektile, pa čak i nadzvučne hipersonične rakete ‘Kinžal’, kojima se Moskva hvalila da su neuništive zbog brzine svog leta.

Tokom posljednjeg, dosad najvećeg, ruskog raketiranja Kijeva u noći na 16. maja, ukrajinska strana srušila je šest ‘neuništivih’ raketa ‘Kinžal’. Francuska će Ukrajini također dati rakete dometa do 300 kilometara, a to je već uradila Velika Britanija. To može promijeniti situaciju na bojišnici. Ruska strana na okupiranoj ukrajinskoj teritoriji nema mjesta za sakrivanje svojih zaliha streljiva, municije, goriva, koji bi bili van dometa projektilima ukrajinske vojske. Također, Francuska će opskrbiti nekoliko ukrajinskih bataljona blindiranim borbenim vozilima i svojim mješancem – lakim tenkom i oklopnim transporterom AMX-10 RC.

Osim toga, ukrajinska strana opet je pokrenula pitanje dobivanja borbenih aviona. Stvara se koalicija zapadnih zemalja koje će opskrbiti Ukrajinske zračne snage naprednim avionima, koji će pomagati da ukrajinsko nebo bude sigurno od ruskih bombardiranja dalekosežnim projektilima mirnih ukrajinskih gradova; dat će logistiku vojsci, da bi efikasno realizirala kontraofanzivu. Na čelu ove ‘avionske koalicije’ su Velika Britanija i Nizozemska. Amerika je preko Poljske Ukrajini poslala trideset jedan (31) teški tenk ‘Abrams M1’.

Dobro je što su zapadni ukrajinski partneri shvatili neophodnost u opskrbljivanju ukrajinske vojske savremenim vrstama naoružanja. Period kad je Ukrajina uglavnom dobijala sovjetske obrasce tenkova, oklopnih vozila i aviona polako prolazi. Ali i ta pomoć, u vidu sovjetskog oružja, bila je dobro došla i potrebna. Takvim oružjem su ukrajinski vojnici već rukovali i mogli su ga odmah koristiti. Ovo je oružje odigralo važnu ulogu u odbrambenim borbama ukrajinske vojske. Ali za pokretanje napada na dobro pripremljenu i naoružanu rusku vojsku, koja se već sprema za odbrambeni rat, treba mnogo više naprednih zapadnih sistema naoružanja. Tako će Ukrajina prijeći na zapadni standard naoružanja, što je važno za njen kandidatski status, a poslije i članstvo u NATO-u. Ovo naoružanje će pomoći u vraćanju kući ruske Zvijeri, koja je željna zauzeti još mnogo zemalja ako padne Ukrajina. Rusko Zlo može se i treba zaustaviti na ukrajinskim terenima i treba se vratiti u moskovske i peterburške močvare.”

 

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.