1.6 C
Sarajevo
20.04.2024

Macron pozvao Evropsku uniju i SAD da hitno preusmjere vakcine na područje Afrike

Tokom obraćanja, Macron je tražio od zemalja EU i SAD-a da preusmjere 5 posto svojih zaliha vakcina afričkim zemljama te je upozorio kako trenutno države u Africi plaćaju “astronomske cijene” za vakcine koje se proizvode u Evropi i svijetu.

Macron je rekao da trenutna neravnomjerna raspodjela doza označava “neviđeno ubrzanje globalne nejednakosti” i upozorio je da se nekim zemljama naplaćuje dva ili tri puta više od cijene koju plaća Europska unija za vakcine koje proizvodi AstraZeneca.

“I dalje je na snazi neravnomjerna distribucija vakcina. Dopuštamo da bogate zemlje razmišljaju o stotinama hiljada vakcina, a vakcinacija u siromašnim još nije ni počela. Neprihvatljivo je da neki ljudi imaju smanjene šanse za vakcinaciju samo zbog mjesta stanovanja”, rekao je Macron uoči sastanka G7 koji se održavao preko videolinka.

- OGLAS -

Macronove kritike uslijedile su nakon što je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres u srijedu također izrazio nezadovoljstvo neravnomjernom distribucijom vakcina te je naglasio kako se 75 posto svih vakcinacija trenutno obavlja u samo 10 zemalja.

On je naglasio kako su bogate države nekoliko puta naručivale vakcine za svoje stanovništvo dok sa druge strane afričke i latinoameričke zemlje nemaju dovoljno zaliha da ostvare vakcinaciju stanovništva sa jednom dozom.

Macron je prije sastanka rekao kao je neravnomjeran odnos između država politički neodrživ te da može nakon određenog vremena eskalirati u “rat” u kojem bi se putem utjecaja osiguravao veći broj vakcina za države.

Dodao je da zemlje EU i SAD trenutno mogu izdvojiti određeni dio zaliha vakcina za afričke zemlje bez da to osjete u procesu vakcinacije u vlastitim državama.

“Ne govorimo o milijardama vakcina ili izdvajanju milijardi eura. Govorim o 4 do 5 posto zaliha vakcina koje trenutno države imaju. To ne bi utjecalo na tok kampanje vakcinacije u evropskim državama i SAD-u”, naglasio je Macron.

Predsjednik Francuske je također govorio o mogućem odobravanju kineskih i ruskih vakcina na području EU. Macron je izjavio kako nema ništa protiv odobravanja vakcina iz Rusije i Kine ukoliko se one pokažu efikasnim na novim sojevima koronavirusa.

“To nije stvar diplomatije već pitanje zdravlja stanovništva”, rekao je Macron uoči sastanka zemalja članica grupe G7 na kojem bi se trebalo razgovarati i o trenutnom problemu distribucije vakcina u svijetu, prenosi Kix.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA