Vijesti
Prigožin: "10.000 mojih vojnika je poginulo u Ukrajini" Prigožin je tako prvi put otvoreno progovorio o razmjerima gubitaka njegove skupine dok se na ruskoj strani čini sve kako se ne bi otkrio broj poginulih i ranjenih.
#

"Oko 10.000 od 50.000 zatvorenika unovačenih u ruskim zatvorima poginulo je u Ukrajini, gdje su bili na prvoj crti u krvavoj bici za Bahmut", priznao je vođa i osnivač te plaćeničke skupine Jevgenij Prigožin.

“Izabrao sam 50.000 zatvorenika od kojih je dvadeset posto poginulo”, rekao je Prigožin u razgovoru koji je u utorak navečer objavio bloger blizak Kremlju Konstantin Dolgov.

Ujedno je rekao da je u borbama poginuo sličan udio profesionalnih vojnika, ne navodeći njihov broj. Po njegovim riječima, ukrajinski gubici su mnogo veći: “Imam triput manje poginulih i (…) oko dvaput manje ranjenih."

Prigožin je tako prvi put otvoreno progovorio o razmjerima gubitaka njegove skupine dok se na ruskoj strani čini sve kako se ne bi otkrio broj poginulih i ranjenih. Ruska vojska je zadnji put objavila podatke u septembru 2022. kada je izvijestila o 5900 mrtvih u svojim redovima.

U povjerljivim američkim dokumentima koji su nedavno izašli u javnosti navodi se da su ruski gubici na dan 1. marta bili između 35.500 i 43.500 ljudi, a ukrajinski od 16.000 do 17.500, ali tu je procjenu nemoguće provjeriti.

Lani je Prigožin, i sam zatvorenik u sovjetsko vrijeme, novačio ljude po zatvorima, obećavši zatvorenicima poništenje kazne ako prežive rat.

Kijev tvrdi da su vagnerovci tokom bitke za Bahmut izvodili gotovo samoubistvene napade na ukrajinskoj crti odbrane, ginući u velikom broju.

Jevgenij Prigožin optužuje ruski vojnih vrh da mu nije dopremio potrebno oružje i streljivo kako bi spriječio tako velike gubitke.

Proteklog vikenda skupina "Wagner" i ruska vojska utvrdili su da su zauzeli Bahmut u cijelosti, što Kijev negira. Prigožin je rekao da će se njegove snage povući iz grada do 1. juna i prepustiti položaje regularnoj vojsci.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.