12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Jedanaest godina od presude Sejdić – Finci

No, ključne stvari za Dervu Sejdića i Jakoba Fincija su i dalje nepromijenjene. Ustav, zbog kojeg su tužili Bosnu i Hercegovinu, diskriminiše ih i dalje. Kao Romu, odnosno Jevreju, nije im omogućeno da se kandiduju za Predsjedništvo BiH, ni da budu u Domu naroda Parlamentarne skupštine. Ne nazire se politička volja da se nešto promijeni.

Jakob Finci kaže da je razočaran što je izgubljeno 11 godina, a iz Ustava BiH nije izbačena diskriminatorna odredba. Dok svi građani u BiH ne budu ravnopravni, zemlja ne može krenuti naprijed, a razlog za sve je, kaže, bosanskohercegovački apsurd.

“Kad pitate sve stranke ili legitimne predstavnike konstitutivnog naroda, jeste li vi da se to promijeni, svi kažu jesmo, mi smo za evropsku konvenciju o lujudskim pravima, ali kad dođemo do parlamenta, e onda ima 100 razloga zbog čega to nismo učinili”, ističe Finci.

Krstan Simić je bio član parlamentarne komisije koja je mjesecima tražila rješenja i pokušavala iz Ustava izbaciti diskriminatorne odredbe. Međutim, podsjeća nekadašnji član parlamenta, iz slučaja Sejdić-Finci došlo se do pitanja, kako kaže hrvatske jednakopravnosti, i tu su članovi Komisije udarili u zid.

- OGLAS -

“Implemetacija ove presude se može jedino i isključivo izvršiti ukoliko dođe do promjene Ustava BiH, a to je nemoguća misija s obzirom na nacionalne stavove tri konstitutivna naroda i njihovih vođa, koji u svakom potezu afirmišu narode na štetu vladavine zakona”, kaže Simić.

U parlamentarnoj proceduri su izmjene Ustava koje je predložila opozicija, a koje, jasno je, nemaju mogućnost da dobiju podršku-aprilski paket. Čak su proglašene neustavnim.

“Naši stavovi su tu jasni, prijedlozi su potpuno neprihvatljivi i u ovom trenutku nepotrebni, to će biti jedan bespotreban i bezuspješan pokušaj”, kaže zastupnica SNSD-a Snježana Novaković-Bursać.

“Jesu oni stvarno ozbiljno mislili? Jesu oni stvarno ozbljno mislili da će to proći? Najozbiljnije? Pa evo vidite da neće moći..”, kaže zastupnik HDZ-a BiH u PSBiH Nikola Lovrinović.

Predlagač amandmana na Ustav Saša Magazinović naglašava da je ovo jedan test dosljednosti ljudi u Parlamentu.

Presuda i njeno rješenje bili su jedno vrijeme test i uslov za podnošenje aplikacije za dobijanje kandidatskog statusa. Sada BiH može dobiti kandidatski status, ali se očekuje napredak u rješavanju ovog slučaja, podsjeća naš sagovornik.

“To mišljenje Evropskog suda u slučaju Sejdić – Finci postalo je jedan od uslova za napredak BiH u ovom procesu. To ne znači da se odustaje od njega, da ga ne treba rješavati, nego se trebaju rješavati i druge stavri, dodate su i te druge stvari EK koje BiH treba da uradi”, kaže bivši šef Misije BiH pri EU Osman Topčagić.

Evropski sud za ljudska prava donio je presude i u predmetima Zornić, Pilav i Šlaku, Pudarić, međutim nema znakova da bi mogla biti okončana diskriminacija građana BiH po osnovu njihove nacionalne pripadnosti ili prebivališta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA