5 C
Sarajevo
25.04.2024

‘Ekologije budućnosti’ projekat vizuelnih umjetnosti o životnoj sredini

British Council će realizovati projekat u oblasti vizuelnih umjetnosti pod nazivom “Ekologije budućnosti” koji će istražiti teme poput klimatskih promjena, životne sredine, održivosti i antropocena (trenutnog geološkog doba u kom čovječanstvo vrši najveći uticaj na životnu sredinu). 

“Ekologije budućnosti” su dio programa “Tu smo: pokretne slike umjetnika” koji su pokrenuli British Council, britanska međunarodna organizacija za kulturne odnose i obrazovanje i LUX, međunarodna umjetnička agencija iz Londona koja podržava i promoviše umjetničke prakse pokretnih slika, saopćio je British Council.

Program “Tu smo” sastoji se iz pet programa umjetničkih filmova koji istražuju teme poput pripovijedanja, naslijeđa, društvene inkluzije, rodnog identiteta, urbanizacije i nacionalnog identiteta kroz biografije, dokumentarce, poeziju i fikciju.

- OGLAS -

Kustosi iz šest zemalja zapadnog Balkana do sada su učestvovali u intenzivnom onlajn kustoskom programu u trajanju od nedjelju dana koji je organizovao LUX u decembru, tokom kojeg su se povezali i razmijenili ideje sa kolegama iz Ujedinjenog Kraljevstva preko stručnih konsultacija i razgovora sa umjetnicima.

Tokom sljedeće godine, kustosi će raditi na projektima koji će uključiti i širu javnost u istraživanju jedinstvene mješavine umjetničkih glasova iz UK-a i sa zapadnog Balkana, a sve sa ciljem podizanja svijesti o problemima koji se tiču zaštite životne sredine.

British Council je do sada organizovao nekoliko svjetski poznatih izložbi u regionu, uključujući izložbu “Nova religija” Dejmijena Hersta 2016, “Taština malih razlika” Grejsona Perija 2017, kao i turneju izložbi “Percepcije” koja je na sličan način prikazivala radove savremenih britanskih umjetnika zajedno sa djelima sa zapadnog Balkana, tada sa namjerom da na provokativan način istraži teme rodne ravnopravnosti i zastupljenosti žena u umjetnosti.

“Ekologije budućnosti” predstavljaju nastavak napora British Councila da rasvijetli aktuelna društvena pitanja i potstakne debatu.

LUX je međunarodna umjetnička agencija koja podržava i promovira vizuelne umjetnike u eksperimentima, idejama i radovima s pokretnim slikama, saopćeno je.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA