11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Prošlo je 11 godina od ubistva navijača Sarajeva Vedrana Puljića

Na današnji dan navršava se 11 godina od ubistva mladog navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića u Širokom Brijegu. Njegov ubica je još uvijek na slobodi, a na istinu i pravdu se još čeka.
 

Dvadesetčetverogodišnji Puljić ubijen je hicem iz pištolja 4. oktobra 2009. godine u Širokom Brijegu u neredima koji su prethodili utakmici između domaće ekipe i Sarajeva.

Iako se prvobitno vjerovalo da je stradao od oštrog predmeta, obdukcija je pokazala da se radi o hicu iz pištolja. Predstavnici Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona Sarajevo su u danima nakon ubistva izrazili saučešće porodici te su zatražili da se utvrdi istina o neredima i Puljićevom ubistvu.

Podsjetimo, za ubistvo je prvobitno osumnjičen Oliver Knezović koji je pobjegao u Hrvatsku iz pritvora u Širokom Brijegu, a policajci koji su dopustili bjekstvo su supendovani. Knezović je uhapšen u Hrvatskoj gdje je 2017. godine izmijenjena optužnica prema kojoj se on više nije teretio za ubistvo, nego za pokušaj ubistva i opasnu radnju s obzirom na to da je pucao ne ciljajući nikoga pojedinačno, ali pristajući ubiti barem jednog navijača. Ustanovljeno je da je Knezović oduzeo pištolj policajcu Draganu Vujeviću i prema grupi navijača ispalio deset metaka. Nije utvrđeno da je nekog pogodio.

- OGLAS -

Optužnica je promijenjena nakon 3D vještačenja Vojina Maštruka i kolega iz BiH Brune Franjića i Alije Kotarevića. Vještaci su se složili da je nemoguće utvrditi iz kojeg od 43 oduzeta policijska pištolja su pogođene osobe među kojima je i ubijeni Puljić. Također, Maštruko je naveo da Puljić najvjerovatnije nije pogođen s pozicije na kojoj je bio Knezović, nego s parkinga u sklopu benzinske pumpe.

Nakon svega, slučaj do danas nije riješen.

“Danas se navršava jedanaest godina od ubistva Vedrana Puljića. Ovim putem pozivamo sve navijače našeg kluba da dođu sutra na okupljanje, od 15:30 do 16 sati ispred groblja Bare kako bismo na dostojanstven način odali počast našem bratu sa tribine. Živjet ćeš vječno u nama”, poručili su iz Udruženja navijača FK Sarajevo.

(SCS)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA