7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Tim WHO-a u Wuhana posjetio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Tim Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koji boravi u Wuhanu kako bi istražio porijeklo pandemije COVID-19, posjetio je u ponedjeljak Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) za centralnu kinesku regijiu Hubei, gdje je epidemije izbila krajem 2019.

Tim  stručnjaka proveo je oko četiri sata tokom svog najdužeg posjeta mjestu od završetka dvosedmičnog karantina u četvrtak, a nisu razgovarali s novinarima koji se čekali za izjave, prenosi Reuters.

WHO je rekao da će se njegovi članovi ograničiti na posjete koje organiziraju njihovi kineski domaćini i neće imati kontakta s članovima zajednice zbog zdravstvenih ograničenja.

- OGLAS -

Grupa je do sada posjetila i bolnice u kojima su otkriveni rani slučajevi, tržnice i izložbu o borbi s izbijanjem epidemije koronavirusa u glavnom gradu provincije Wuhan.

Nije objavljen potpuni plan putovanja za terenski rad grupe, a novinari koji prate strogo kontrolirani posjet bili su podalje od članova tima.

Yanzhong Huang, viši saradnik u Vijeću za vanjske odnose u Washingtonu, rekao je da dvije sedmice na terenu nisu puno vremena za stručnjake.

“Mislim da nemaju vremena za bilo kakve konačne rezultate. To je više poput komunikacije i razmjene informacija ”, rekao je Huang Reutersu telefonom iz Washingtona.

U nedjelju su stručnjaci posjetili tržnicu morskih plodova Huanan koja je povezana s početnim infekcijama i veletržnicu hrane Baishazhou, gdje je više puta objavljeno da je zabranjena prodaja uvoznih proizvoda hladnog lanca.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA