Vijesti
Putinov uvjet za mirovne pregovore: "Ako to urade, za dalje ćemo vidjeti..." Ukrajina već nekoliko mjeseci pokušava vratiti dio tog teritorija i ponovno je zauzela neka sela, ali još nije postigla značajan teritorijalni prodor protiv snažno utvrđenih ruskih linija na kojima su posijane hiljade mina.
#

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da će Ukrajina najvjerojatnije početi mirovne pregovore tek kada joj ponestane resursa i da će iskoristiti svaki potencijalni prekid neprijateljstava da se ponovno naoruža uz zapadnu pomoć. Rat je posijao razaranje po dijelovima istočne i južne Ukrajine, ubijene su ili povrijeđene stotine hiljada ljudi i izazvan je najveći prekid u odnosima Rusije sa Zapadom od kubanske raketne krize 1962. godine.

Putin je, govoreći na privrednom forumu u ruskom pacifičkom lučkom gradu Vladivostoku, rekao da ukrajinska protuofanziva protiv ruskih snaga do sada nije uspjela i da je ukrajinska vojska pretrpjela teške gubitke.

"Žele zagristi više nego što mogu"

“Imam dojam da žele zagristi što više mogu i onda, kada su njihovi resursi blizu nule, postići prekid neprijateljstava i početi pregovore kako bi obnovili svoje resurse i obnovili borbenu sposobnost”, rekao je Putin. 

Putin je dodao da su ga mnogi potencijalni posrednici pitali je li Rusija spremna prestati s borbom, ali je rekao da Rusija teško može prestati s borbom kad se suočava s ukrajinskom protuofenzivom.

Da bi postojala bilo kakva šansa za razgovore, rekao je Putin, Ukrajina bi prvo morala poništiti svoju samonametnutu zakonsku zabranu mirovnih pregovora i objasniti što želi. "Onda ćemo vidjeti", rekao je Putin.

Rusija kontrolira manje od 20% teritorija Ukrajine

Rusija kontroliše oko 18 posto ukrajinskog teritorija, uključujući Krim koji je anektirala 2014. i dio istočne i južne Ukrajine nad kojim je preuzela kontrolu 2022. Ukrajina već nekoliko mjeseci pokušava vratiti dio tog teritorija i ponovno je zauzela neka sela, ali još nije postigla značajan teritorijalni prodor protiv snažno utvrđenih ruskih linija na kojima su posijane hiljade mina.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.