17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Šta je Spahić napisao u izvještaju: Očekivao sam da ćemo Misimović i ja raditi kao tim do kraja

Emir Spahić je, čini se, završio sa Nogometnim savezom Bosne i Hercegovine, pošto više ne želi da radi za isti i prema pisanju Avaza napušta Stručnu komisiju NSBiH za izbor novog selektora Zmajeva.

Proslavljenom kapitenu našeg nacionalnog tima zasmetale su mnoge stvari tokom aktuelnog izbora selektora koji još uvijek traje, a sada je Faktor objavio i njegov izvještaj koji je predočio Izvršnom odboru NSBiH.

U njemu se kriju odgovori na brojna pitanja, napisao je Spahić kako su tekli razgovori sa kandidatima, te govorio o manama i vrlinama trenera s kojima su se Zvjezdan Misimović i on sastajali.

- OGLAS -

U jednom dijelu je govorio i o činjenici kako je Misimović zloupotrijebio njegovo povjerenje i to pred samu sjednicu IO koja je održana 22. decembra.

“Nažalost, u ranim satima u nedjelju 20. decembra, imao sam porodični problem i morao sam hitno otputovati u Dubrovnik da se pridružim porodici. Iz medija saznajem da je kolega Misimović već poslao izvještaj, a da me uopće nije upoznao sa istim, a očekivao sam da ćemo sarađivati kao tim do kraja, te poslati zajedničke prijedloge ili u najmanju ruku jedan izvještaj. Nakon tog saznanja nastavio sam svoj rad savjesno i kako mislim da je najbolje za našu reprezentaciju”, napisao je, između ostalog, Spahić u izvještaju koji je objavio Faktor.

Za Ivayla Peteva je Spahić u izvještaju konstatovao da ima iskustvo, ali da je problem što traži svoje pomoćnike, što nema podršku javnosti, da je Amar Osim došao sa unaprijed formiranim stavom da od dogovora neće biti ništa, da je Husref Musemić ostavio jako dobar i ozbiljan utisak. Za Barbareza je naglasio kako je iznio prihvatljiv plan i viziju, a da je i Jakirović ozbiljan kandidat “sa planom i programom”.

Bivši defanzivac Zmajeva, otkrio je kako je prilikom formiranja svog prijedloga kontaktirao i bivše saigrače, te naše iskusne trenere.

“S obzirom na to da se naša reprezentacija i Nogometni savez BiH nalaze u jako teškoj situaciji, uzeo sam za pravo da kontaktiram svoje bivše saigrače iz reprezentacije (Sead Kolašinac, Kenan Hasagić, Vedad Ibišević, Senad Lulić, Ninoslav Milenković, Senijad Ibričić, Asmir Begović, Elvir Rahimić, Elvir Bolić, Muhamed Konjić, Vlatko Glavaš, Mensur Mujdža…), kolege, trener (Vahid Halilhodžić,Miroslav Ćiro Blažević, Blaž Slišković, Safet Sušić, Mehmed Baždarević), koji su u ranijim ciklusima vodili našu reprezentaciju, te struku (profesori sporta: Munir Talović, Izet Rađo), da saslušam njihova mišljenja i sugestije. Također, aktivno sam pratio stav navijača i šire javnosti kroz razne komunikacijske kanale kao što su društvene mreže (Facebook, Instagram, Twitter), razne portale i komentare na njima, te direktne poruke i pozive, koji su mi upućeni od strane naših navijača iz BiH i dijaspore”, napisao je Spahić.

U zaključku je objasnio zašto je izabrao Barbareza.

“Iz gore navedenog zaključio sam da je u ovom trenutku jedino i objektivno prihvatljivo rješenje gospodin Sergej Barbarez, pogotovo jer se kolega Misimović složio sa mnom iako to u svom samostalnom izvještaju nije ni spomenuo. Uvažena gospodo, molim da lične interese ostavite po strani, te da, imajući u vidu trenutnu situaciju, analizirate sve navedene argumente i donesete ispravnu odluku o izboru selektora koja će biti u interesu boljitka bh. fudbala, a posebno reprezentacije BiH”, napisao je Spahić.

Spahić i Misimović danas su završili svoj posao kada su u pitanju prijedlozi za selektora, a konačnu odluku o Bajevićevom nasljedniku trebao bi donijeti Izvršni odbor na sjednici koja je zakazana za 4. januar.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA