Vijesti
Rusija pokrenula novu ofanzivu u Ukrajini Rusija je pokrenula veliku ofanzivu u Donjecku na istoku Ukrajine.
#

To je posljednja regija pod kontrolom ukrajinskih snaga u široj istočnoj regiji Donbasa.

“Ruske zračne snage preciznim projektilima napale su položaje dvije artiljerijske brigade ukrajinske vojske i skladišta u regiji Zaporižja.

Srušili smo i više ukrajinskih bespilotnih letjelica u regijama Doneck i Harkiv”, rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane.

Ukrajinci tvrde da su odbili ruske napade kod Slovjanska i Bahmuta. Ukrajinska vojska nastoji vratiti Herson – strateški važan grad koji je pod ruskim nadzorom.

“Moja jedinica ovdje je pretrpjela teške gubitke. Ne potcjenjujemo Ruse, ali neprijatelj se sada bori sa zalihama i pojačanjem. To se osjeti na svakom koraku”, kaže Feliks, ukrajinski vojnik.

Amnesty International teško je optužio Ukrajinu. Tvrdi da je njena vojska izložila civile opasnosti kada je postavila vojne baze u školama i bolnicama, prenosi HRT.

“Vidjeli smo danas potpuno drukčiji izvještaj Amnesty Internationala, koji nažalost pokušava amnestirati terorističku državu i prebaciti odgovornost s agresora na žrtvu. To se ne može tolerirati”, poručio je ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.