20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Papa Franjo najavio posjete Libanu i Južnom Sudanu što je prije moguće

Papa tradicionalno pominje zemlje u svojoj božićnoj poruci, ali je izdvojio te dvije države s porukama za Božić zbog problema s kojima se suočavaju u ovoj godini.

– S dubokim uznemirenjem posmatram patnju i bijes koji su oslabili bogate resurse i prirodnu otpornost Zemlje cedara – izjavio je Franjo, misleći na Liban, koji se bori s teškom ekonomskom krizom i posljedicama eksplozije u bejrutskoj luci 4. augusta u kojoj je poginulo oko 200 ljudi.

Žrtve još čekaju na rezultate istrage eksplozije koja je razorila veliki dio libanske prijestonice.

- OGLAS -

Franjo je izrazio “naklonost voljenom libanskom narodu, za koji se nadam da ću ga obići što je skorije moguće”.

Kazao je kako se nada da bi se ta zemlja mogla “držati podalje od sukoba i regionalnih napetosti”.

Već je planirano da papa posjeti Irak od 5. do 8. marta.

U odvojenoj poruci zajednički napisanoj s nadbiskupom od Canterburyja Justinom Welbyjem, koji je duhovni vođa svjetskih sljedbenika Anglikanske crkve i moderatorom Crkve Škotske, Martinom Fairom, trojica crkvenih čelnika obavezali su se da će učiniti ranije odgođenu posjetu većinski hrišćanskom Južnom Sudanu “dok se situacija u njemu vraća u normalu”.

Poruka je adresirana na južnosudanske čelnike, bivše suparnike koji su oformili vladu nacionalnog jedinstva u februaru nakon višegodišnjeg građanskog rata koji je razorio tu, ipak siromašnu, zemlju proizvođača nafte.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA