Vijesti
Ruski vojnik čija je brigada učestvovala u masakru u Buči traži azil u Španiji Pripadnik ruskih oružanih snaga koji je učestvovao u invaziji na Ukrajinu zatražio je politički azil nakon slijetanja u Madrid, piše britanski Guardian.
#

Nikita Čibrin rekao je da je proveo više od četiri mjeseca u Ukrajini kao dio 64. gardijske motorizovane brigade, jedinice optužene za ratne zločine počinjene u martu ove godine u Kijevskoj regiji.

Čibrin je u špansku prijestolnicu sletio u utorak i zadržan je u imigracijskom centru. U telefonskom intervjuu iz zračne luke u srijedu navečer, Čibrin je zanijekao umiješanost u ratne zločine njegove jedinice, rekavši da nije pucao iz pištolja "niti jednom" dok je bio u Ukrajini.

Rekao je da je nestrpljiv svjedočiti na međunarodnom sudu o svojim iskustvima u Ukrajini.

"Nemam šta skrivati.Ovo je kriminalni rat koji je započela Rusija . Želim učiniti sve što mogu da to prestane", poručio je Čibrin.

Čibrin je rekao da je odlučio pobjeći iz Rusije nakon što je u junu dezertirao iz svoje jedinice u Ukrajini. Prema Čibrinu, on je rekao svojim komandantima da se protivi ratu prvog dana invazije. Čibrin kaže da je uklonjen sa pozicije vojnog mehaničara nakon što je progovorio i da je tada dobio zadatak obavljati fizičke poslove.

"Prijetili su mi zatvorom. Na kraju su moji komandanti odlučili da me iskoriste kao čistača i utovarivača. Bio sam udaljen od ratišta", rekao je o vremenu provedenom u Ukrajini.

Maxim Grebenyuk, advokat koji vodi moskovsku zastupničku organizaciju Military Ombudsman, rekao je da ga je Čibrin kontaktirao tokom ljeta. Grebenjuk je rekao da je Čibrin govorio o svom protivljenju onome što Kremlj naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" i njegovoj želji da se ne bori u Ukrajini.

Rođen u Jakutsku, u istočnom Sibiru, Čibrin se pridružio ruskoj vojsci u ljeto 2021. godine. Mislio je da neće biti uključen u bilo kakve ratove, te je naveo finansijske poteškoće kao razlog svoje odluke da se pridruži vojsci. Čibrin je rekao da je sa svojom jedinicom prvi put ušao u Ukrajinu 24. februara, prešavši bjelorusku granicu.

"Nismo imali pojma da ćemo se boriti u Ukrajini. Svi smo bili prevareni.", istakao je Čibrin.

Prema Čibrinu, prvi mjesec invazije proveo je u selu Lypivka, 50 lilometara zapadno od Kijeva. Tokom tog razdoblja, Čibrinova brigada je optužena za pogubljenje civila u Buči i Andriivki, dva sela u blizini Lypivke.

Ruska istraživačka stranica iStories ranije je objavila ispovijest vojnika koji je bio dio Čibrinove jedinice, a koji je pred kamerom priznao da je pucao i ubio civila u ukrajinskom gradu Andriivka, u neposrednoj blizini Lypivke.

Nakon što su ukrajinski dužnosnici identificirali 64. motorizovanu brigadu kao jedinicu koja je zauzela Buču, ruski predsjednik Vladimir Putin joj je dodijelio počasni naziv "gardijska" i pohvalio jedinicu za "veliko junaštvo i hrabrost". Čibrin tvrdi da nije svjedočio nikakvoj pucnjavi tijekom svog boravka u Lypivki, ali je rekao da bi njegova jedinica rutinski pljačkala ukrajinske domove.

Dodao je da su među njegovim suborcima rasprostranjene glasine da su pripadnici njegove jedinice umiješani u seksualno nasilje i ubistva civila. UN je ranije rekao da je Rusija koristila silovanje i seksualno nasilje kao dio svoje "vojne strategije" u Ukrajini.

Opisao je moral u svojoj jedinici kao "ekstremno nizak", potkrepljujući opsežne medijske izvještaje.

"Svi su pokušavali naći načina da izađu iz vojske. Ali naši zapovjednici bi nam prijetili da će nas ubiti ako dezertiramo", prisjeća se Čibrin.

Rekao je da je 16. juna uspio pobjeći iz Ukrajine skrivajući se u kamionu koji je išao u Rusiju po zalihe hrane. Nakon nekog vremena kontaktirao je mrežu za ljudska prava Gulagu.net, koja je pomogla Čibrinu da napusti Rusiju početkom ovog mjeseca. Vladimir Osečkin, voditelj Gulagu.neta, potvrdio je da je njegova organizacija pomogla Čibrinu da napusti Rusiju.

Čibrin je rekao da se nada da će dobiti politički azil u Španiji, navodeći svoje javno protivljenje ratu kao opasnost za svoj živovt ako ga pošalju natrag u Rusiju. Čibrin je u četvrtak navečer pušten iz imigracijskog centra u Madridu. Rekao je da će biti smješten u privremeno sklonište za izbjeglice u glavnom gradu Španije dok vlasti budu rješavale njegov zahtjev za azil.

Glasnogovornik španskog ministarstva unutrašnjih poslova odbio je komentarisati slučaj, pozivajući se na pravila međunarodne zaštite i rizik od mogućeg progona podnositelja zahtjeva.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.