Vijesti
Ukrajinci imaju novog ministra odbrane, a ovako je govorio za FACE!
Rustema Umerova FACE TV je otkrila prije godinu i po: Novi ministar odbrane predvidio tok rata u Ukrajini
FACE TV je prije godinu i po "otkrila" sadašnjeg ukrajinskog ministra odbrane, Rustema Umerova. Morate pogledati ovaj intervju i njegovo predviđanje toka rata u Ukrajini!
Ukrajinski parlament danas je donio historijsku odluku izabravši novog ministra odbrane. Evo šta to znači i na globalnom nivou.

Evropu tresu tektonske promjene! Rusko-ukrajinski rat odavno je postao „polje previranja“ svih globalnih političko-ekonomskih prilika, a kao u svakom ratu – i ovaj je prljav. To je vrlo deklarativno obznanio i ukrajinski predsjednik, Volodimir Zelenski, smijenivši donedavnog ukrajinskog ministra odbrane, Oleksija Reznikova i to, ni manje ni više, zbog korupcije!

Na njegovo je mjesto došao onaj kojem se javnost nije nadala – krimski Tatar, Rustem Umerov. Ovakva odluka Ukrajinskog parlamenta smatra se historijskom.

U fokusu svih svjetskih medija posljednjih je dana upravo Rustem Umerov, a FACE TV vas podsjeća da smo s njim razgovarali prije svih. Pogledajte ekskluzivni intervju koji je sadašnji ukrajinski ministar odbrane dao za našu televiziju, predvidjevši tok rata u Ukrajini. 

Evropska snaga i jedinstvo

Devetnaestomjesečni rat koji bjesni u Ukrajini na globalnom je nivou uzrokovao normativne promjene, te je čitav svijet osjetio snažne zamahe ruske vojne invazije. Ponajviše su promjene (bile) primjetne na evropskom tlu, te se početkom te 2022. godine Evropa našla, kako se činilo, nesnađenom.

Snažan ukrajinski pritisak na evropske partnere prilično je udaljio ovu zemlju iz skrajnute političko-ekonomske pozicije. Snažno lobiranje Volodimira Zelenskog pri susretima sa visokim evropskim zvaničnicima polučilo je rezultate – Ukrajina je dobila enormne novčane iznose i podršku pri kontraofanzivnim napadima – u vidu oružja i municije. Zelenski je, nikad odlučnije, učinio sve da ova država nastavi koračati evropskim putem. Obećano – ispunjeno!

Nedjelja je bila odlučujući dan u Ukrajini. Nakon Zelenskijeve nominacije, Ukrajinski parlament danas je izglasao smjenu, odnosno imenovanje novog ministra odbrane. Ta je pozicija pripala Rustemu Umerovu, krimskom Tataru, a ukrajinski je predsjednik prilično diplomatski iznio stav da su im „potrebni novi impulsi i novi formati saradnje – i sa vojskom i sa društvom u cjelini“.

Šta znače ti „novi impulsi“ koje Zelenski spominje? U osnovi – čišćenje korumpiranih redova – za bolje sutra jedne države koja želi postati članicom EU.

Nekom rat, nekom brat

Kako je svojevremeno kazao Diderot, „od fanatizma do barbarstva samo je jedan korak“. Ukrajinci ovo žive u prvim redovima. Zemlji uzdrmanoj ratom nije išla u prilog činjenica da se u njihovim redovima nalaze i oni kojima je ovaj krvavi rat zapravo brat.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, kao i u svakom barbarstvu, pojavljuje se ratno profiterstvo: bogaćenje na račun siromašnihuzimanje zbog bogaćenja. Zatvaranje očiju pred ovom pojavom već trideset godina Bosance i Hercegovce drži u korupcionoj kaljuži, a ti ratni profiteri, kao i onda, nastavljaju krojiti sudbinu bosanskohercegovačkog stanovništva. Međutim, postoje i oni narodi, poput Ukrajinaca, koji ovakve devijacije sasijeku u korijenu.

Ukrajinci su odlučni: da bi nastavili koračati evropskim putem, moraju prvo ispuniti evropske standarde. Novi val optužbi zbog korupcije u Ministarstvu odbrane Ukrajine pokrenuo je lavinu; smijenjen je Oleksij Reznikov, a pretpostavlja se da je riječ o mitu u regionalnim kancelarijama za regrutovanje vojnika kako bi se izbjegla mobilizacija, odnosno nabavka vojničkih uniformi po previsokim cijenama. Tu skupu cijenu Ukrajinci, kao svojevremeno Bosanci i Hercegovci, ipak, ne žele platiti.

Veliki diplomata sa snažnim diplomatskim vezama: Ko je novi ukrajinski ministar odbrane?

Rustem Umerov četrdesetogodišnjak je koji je, po izboru Ukrajinskog parlamenta, savršen kandidat. Već skoro dvije godine na čelu je fondacije koja se bavi privatizacijom, odnosno prikupljanjem novca kojim se finansira i odbrana zemlje. Bio je i poslanik u Ukrajinskom parlamentu, a i predsjednik odbora koji je kontrolirao odnos prema zapadnoj vojnoj pomoći.

Ovaj krimski Tatar učestvovao je u dvjema diplomatskim inicijativama – pri mirovnim pregovorima s Moskvom i pri pregovorima o izvozu žitarica. Rođen je 1982. godine u Uzbekistanu u muslimanskoj porodici, a tokom Drugog svjetskog rata s porodicom je deportovan u zabačene krajeve Sovjetskog Saveza. U Ukrajinu se vratio osamdesetih godina, često navodeći da je djetinjstvo proveo „u deportaciji“. Obnašao je i funkciju savjetnika Mustafe Džemilijeva, političkog predstavnika krimskih Tatara. Od 2019. godine poslanik je u Ukrajinskom parlamentu pri stranci „Holos“.

Umerove veze za turskim svijetom vrlo su značajne, i to ponajviše zbog turskog „Bayraktara“. Prva odbrana Ukrajinaca odvila se upravo uz pomoć ovih turskih ubojitih dronova. Također, veza sa islamskim svijetom značajna je za Ukrajinu: kad bi se eventualno pogoršali odnosi s Ankarom, Rusi bi ponovo mogli zaploviti Bosforom, a to bi narušilo suverenitet ukrajinskih teritorijalnih voda.

Umerovi kontakti s Amerikancima tiču se obrazovnih politika. Njegova fondacija ASTEM jedna je od osnivačica obrazovnog programa namijenjenog ukrajinskim političarima na Univerzitetu Stanford.

Sigurno je: da biste bili dobar diplomata, morate imati dobre diplomatske veze. Umerov ih ima, i to sa najvećim silama svijeta. Izbor ovog krimskog Tatara na jednu od najvažnijih državnih funkcija osigurat će nastavak pružanja međunarodne pomoći Ukrajini, ali i potencijalno proširenje – ono bliskoistočno, na koje Ukrajinci lagano počinju računati, a Rusija, sve je izglednije, polako gubiti.

 
 

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.