Vijesti
Savjetnik Zelenskog: Pokušaji Zapada da nagovore Kijev za pregovore s Moskvom bili bi kapitulacija Ključni savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog izjavio je da pokušaji Zapada da uvjeri Ukrajinu da pregovara s Moskvom, nakon niza velikih vojnih pobjeda Kijeva, su bizarni i svode se na traženje njene kapitulacije
#

"Kada imate inicijativu na bojnom polju, pomalo je bizarno primati prijedloge poput 'ionako nećete moći sve vojnim sredstvima, morate pregovarati'", rekao je Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Podoljak je za AFP kazao da bi to značilo da zemlja "koja vraća svoje teritorije, mora kapitulirati pred zemljom koja gubi.

Prema riječima Podoljaka, Moskva nije dala nikakav direktan prijedlog Kijevu za mirovne pregovore već ih radije prenosi preko posrednika i čak podiže mogućnost prekida vatre.

  / Situacija u Ukrajini 18. novembra (Izvor: AFP)

Američki mediji su nedavno objavili da su neki visoki zvaničnici počeli ohrabrivati Ukrajinu da razmotri mirovne pregovore, što je Zelenski do sada odbijao bez uslova o prethodnom povlačenju ruskih snaga sa cjelokupne ukrajinske teritorije.

"Mora postojati obostrano priznanje da je vojna pobjeda vjerovatno u pravom smislu riječi možda i neostvariva vojnim sredstvima", rekao je visoki američki general Mark Milley ranije ovog mjeseca, ocjenjujući da postoji "prozor mogućnosti za pregovore".

Kijev takve razgovore vidi kao puko manevrisanje Kremlja kako bi dobio malo predaha na terenu i pripremio novu ofanzivu.

"Rusija ne želi pregovore. Rusija vodi komunikacijsku kampanju koja se zove 'pregovori'", rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika.

"Jednostavno će stati na vrijeme. U međuvremenu će obučiti svoje mobilisane snage, pronaći dodatno oružje i učvrstiti svoje položaje", upozorio je Podoljak.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.