Vijesti
Snažno napadnuta Odesa, prekinuta veza između Ukrajine i Rumunije Zračne snage Ukrajine saopćile su da su preko noći oborile 26 od 38 dronova koje je lansirala Rusija.
#

Rusija je napala crnomorski region Odese i oštetila skladište, spalila desetine kamiona i povrijedila dva vozača u vatrenim eksplozijama koje su dovele do obustave trajektne veze između Rumunije i Ukrajine, rekli su zvaničnici u utorak, a prenosi "Reuters".

Videosnimak snimljen sa rumunske strane rijeke Dunav pokazuje brze rafale ukrajinske protuavionske vatre kako se probijaju noćnim nebom praćene eksplozijama u blizini luke. Na fotografijama se vide izgorjeli ramovi kamiona.

Rumunska granična policija saopćila je da su trajekti usidreni na rumunskim obalama Dunava u Isaccei zbog napada na Ukrajinu. Saobraćaj je bio preusmjeren preko Galaća, rumunskog grada uzvodno na Dunavu.

Zračne snage Ukrajine saopćile su da su preko noći oborile 26 od 38 dronova koje je lansirala Rusija. Ruske snage gađale su područje Izmaila u regiji Odesa, u kontinuiranoj kampanji usmjerenoj na sposobnost Ukrajine da izvozi žito. U napadima u ponedjeljak poginule su dvije osobe u skladištu žitarica u Odesi i teško je oštećen napušteni hotel u neboderu, rekli su zvaničnici.

Ruska artiljerija oštetila je kuće, školu, pijacu i fabriku za preradu hrane u južnom gradu Hersonu koji se nalazi u blizini ratnih linija fronta, rekli su zvaničnici.

U borbama u regionu Zaporožja na jugoistoku, ruska vojska bacila je pet zračnih bombi na Robotin, grad koji je Ukrajina zauzela u augustu u svojoj sporoj kontraofanzivi.

Novi videosnimak Klishchiivka, na periferiji Bakhmuta, snimljen dronom za "Associated Press", pokazuje kako je bitka pretvorila selo na istoku Ukrajine u hrpu ruševina nakon mjeseci žestokih borbi.

Na snimku snimljenom prije dva dana vidi se selo u ruševinama sa uništenim ruskim tenkovima i vojnim vozilima na glavnom putu. Jedva da je ostala netaknuta zgrada u selu koje je nekada bilo dom za skoro 400 ljudi.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.