1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Hrvatski geološki institut objasnio uzroke zemljotresa

Navodi se da tektonska aktivnost čitavog prostora Hrvatske, pa tako i šireg epicentralnog područja Pokupsko-Petrinja-Sisak uzrokuje kontinuirano kretanje Jadranske litosferne mikroploče (Adrije) prema sjeveru.

Zbog toga, precizira se, u gornjim dijelovima Zemljine kore, na kontaktu Dinarida i Panonskog bazena, dolazi do velikih naprezanja.

Kada naprezanje dosegne kritični nivo, dolazi do (re)aktiviranja pojedinih rasjeda iz tog sistema, odnosno naglog pokretanja kilometarskih blokova kore dimenzija od nekoliko stotina do hiljada kubnih kilometara, usljed čega se oslobađa ogromna energija koja uzrokuje zemljotrese.

- OGLAS -

Prema preliminarnim geološkim analizama naučnika i stručnjaka Hrvatskoga geološkog instituta, koje se zasnivaju na geološkim kartama, brojnim podacima sa terena koji su objavljeni u medijima, terenskoj prospekciji, raspoloživim seizmološkim, kao i preliminarnim satelitskim podacima, potres koji je pogodio Petrinju i okolinu 28. decembra aktivirao je sistem rasjeda u podzemlju šireg područja Siska, Petrinje i Gline.

Očigledno je da se radi o tački susreta uzdužnih i poprečnih rasjeda na pružanje Dinarida. Oba rasjedna sistema sastoje se od više rasjeda s horizontalnim kretanjem krila (strike-slip).

Zbog velike količine oslobođene energije pri kretanju rasjednih krila, rupture u stijenama manifestovale su se i na površini terena, pa se na širem epicentralnom području duž rasjednih linija nailazi na razne površinske manifestacije tog kretanja i vibriranja terena.

Dio deformacije površine terena između Petrinje i Gline vjerovatno su posljedica urušavanja podzemnih hodnika rudnika smeđeg ugljena koji su radili u prvoj polovini 20. vijeka i nisu adekvatno sanirani (zatrpani), navodi se u saopštenju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA