Vijesti
Stoltenberg: "Pomoć Ukrajini da se odbrani neće učiniti NATO i saveznike stranom u sukobu" Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je da Alijansa pomaže Ukrajini u odbrani protiv ruskog agresora, a da to NATO i njegove saveznike ne čini stranama u sukobu.
#

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je da Alijansa pomaže Ukrajini u odbrani protiv ruskog agresora, a da to NATO i njegove saveznike ne čini stranama u sukobu.

"Ukrajina ima pravo na samoodbranu, koje je sadržano u Povelji UN-a. Pomažemo Ukrajini da ostvari to pravo. Naše je pravo pomoći im u zaštiti pravila UN-a i međunarodnog prava pred napadom. Ovo ne čini NATO i njegove saveznike stranama u sukobu", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je naveo da je dobra odluka Amerike i nekih zapadnih zemalja da Ukrajini, koja je u ratu s Rusijom, daju borbene avione F-16. Odgovarajući na pitanja novinara prije sastanka, Stoltenberg je rekao da će s ministrima odbrane razmijeniti mišljenje o tome kako povećati i ubrzati vojnu podršku Ukrajini.

Stoltenberg, koji nije podijelio svoje predviđanje o tome kada će F-16 biti isporučeni, naglasio je da odluka o F-16 također prenosi snažnu poruku da NATO dugoročno stoji uz Ukrajinu.

Dodao je da je ubrzanje proizvodnje oružja i municije od vitalnog značaja za ubrzavanje vojne podrške Ukrajini. Stoltenberg je prenio informaciju da je pozvao predstavnike američkih i evropskih kompanija odbrambene industrije na sastanak ministara odbrane NATO-a koji će se održati sredinom juna.

Dodao je da će s ministrima industrije razgovarati o tome što se može učiniti po pitanju ubrzanja ugovora o proizvodnji i zajedničkoj kupovini.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.