11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Kreator Pfizerovog cjepiva: Kad će pandemija biti stavljena pod kontrolu

U ponedjeljak je Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila cjepivo njemačkog Biontecha koju masovno proizvodi američki Pfizer.

“Ovo je važan korak. Imamo prvu odobreno cjepivo u Europi”, kaže Ugur Sahin, osnivač Biontecha, u intervjuu za Deutsche Welle.

“Počinjemo s cijepljenjem i očekujemo povoljno djelovanje za one koji prime cjepivo. Recimo, nadamo se da će kroz nekoliko mjeseci opasti stupanj hospitalizacije starijih.”

- OGLAS -

EMA već šestog siječnja donosi odluku i o cjepivu američke Moderne. To Sahinu daje nadu da bi se uskoro na tržištu moglo naći dovoljno cjepiva da se „do iduće zime pandemija stavi pod kontrolu“. Za to je, kako kaže, potrebno imunizirati 60 do 70 posto stanovnika.

Glavobolje zadaje nova mutacija virusa koja je isprva primijećena u Velikoj Britaniji, ali već se pojavila u više zemalja kontinentalne Europe. Prema epidemiološkim podacima, taj novi soj je osjetno zarazniji. Britanci vjeruju da se zbog njega čak 70 posto ljudi više zaražava.

Ali, pitanje svih pitanja je je li nova varijanta otporna na cjepivo. „Još ne znamo, jer nismo obavili testove”, kaže Sahin, i najavljuje da će u naredna dva tjedna Biontech provjeriti kakav je odgovor ove mutacije na njihovo cjepivo.

Hoće li cjepivo biti efikasno protiv mutacije? “Znanstveno gledano, visoka je vjerojatnost da hoće. Iako ova varijanta ima višestruke mutacije, izmijenjeno je samo jedan posto relevantnog proteina. To znači da je 99 posto isto, a naše cjepivo izaziva imuni odgovor tako što napada protein virusa s više strana”, dodaje znanstvenik.

Cijepljenje protiv korona virusa

Sve članice EU-a najavile su da će početi cijepljenje Biontechovim cjepivom prije kraja godine. U Njemačkoj bi u više od četiri stotine improviziranih centara za cijepljenje to trebalo započeti u nedjelju (27. prosinca). Kao prvo će se cijepiti rizične grupe, prvo stariji od 80 godina i oni koji su na stacionarnom liječenju i u domovina za stare i nemoćne.

Za to je potrebna mamutska logistika. Biontechovo cjepivo se mora čuvati na minus sedamdeset stupnjeva Celzijusa, zbog čega su neki znanstvenici već rekli da ona nije primjerena za siromašnije zemlje koje ne mogu osigurati lanac hlađenja.

“Ove ultrahladne temperature nisu ništa novo. Transport uz suhi led nam je poznat već pedeset godina“, kaže međutim Sahin.

“Kutije se prenose na lice mjesta i onda medicinsko osoblje može izvaditi cjepiva i staviti ih u hladnjak. U njemu su cjepiva stabilna pet dana.”

On u razgovoru za DW dodaje da “nije točna” ocjena da siromašnije zemlje neće imati pristupa ovom cjepivu. Sahin podsjeća da su i zemlje poput Meksika ili nekih iz Južne Amerike već odobrile upotrebu ovog cjepiva.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA