Vijesti
Uhapšen jedan od najbogatijih Ukrajinaca zbog pranja novca: Podržavao Zelenskog 2019. godine Prema pisanju ukrajinskih medija, Kolomoiski se sumnjiči za prevaru i pranje novca.
#

Jedan od najmoćnijih ukrajinskih oligarha Igor Kolomojski uhapšen je u Ukrajini te će prema prvim informacijama u pritvoru biti zadržan dva mjeseca do zvaničnog početka procesa.

Prema pisanju ukrajinskih medija, Kolomoiski se sumnjiči za prevaru i pranje novca.

"Kolomojski je navodni prebacio 14 miliona dolara u inostranstvo u prethodnih sedam godina koristeći sisteme banaka koje je kontrolisao", navodi se u saopćenju suda.

Na snimcima lokalne televizije Kolomojski je viđen kako u pratnji policije napušta zgradu okružnog suda u Kijevu, a njegov tim je saopćio kako se sada nalazi u sjedištu ukrajinske službe sigurnosti.

 

"Tokom izricanja presude Kolomojski je bio obučen u plavu trenerku Nogometnog kluba Dnjepar", napisali su ukrajinski mediji.

Sudska presuda protiv Kolomojskog nije prva kada je riječ o ovom oligarhu.

Njegova kuća u Dnjepru pretresena je u februaru ove godine u sklopu odvojene istrage o pronevjerama i utaji poreza u dvije najveće naftne kompanije u zemlji koje su dijelom u njegovom vlasništvu.

Djelovanje Kolomojskog često se povezivalo i sa radom aktuelnog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Opozicija je Zelenskog optuživala kako se tokom predizborne kampanje ponašao kao marioneta Kolomojskog, ali je ukrajinski predsjednik nekoliko puta negirao kako ovaj oligarh ima bilo kakav utjecaj na rad vlade.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.