15 C
Sarajevo
28.03.2024

Poražavajući broj žena izabranih na pozicije nakon lokalnih izbora (VIDEO)

Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je na tematskoj sjednici pod nazivom Analiza rezultata lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine kroz rodnu perspektivu ustanovila da je nedovoljan broj kandidatkinja pogotovo žena nosilaca listi.

– Bosna i Hercegovina ima poprilično zadovoljavajući zakonodavni okvir kada je u pitanju zastupljenost žena kroz Izborni zakon koji garantuje adekvatnu zastupljenost na listama od najmanje 40 posto. Međutim, moramo konstatovati da iako se žene nalaze na listama one ne bivaju izabrane na različitim nivoima vlasti u onom procentu koji bi bio očekivan imajući na umu zastupljenost u biračkom tijelu i na listama. Zato je današnja sjednica jedan od pokušaja da spoznamo zaista uzrok problema kako bi mogli kvalitetno reagovati – izjavila je zamjenica predsjedavajućeg Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PS BiH Snježana Novaković-Bursać.

Da bi se postigla veća zastupljenost žena smatra da treba krenuti od političkih stranaka i njihovih kapaciteta. Uz to, navodi, ono što nije izgrađeno u bh. društvu je “kapacitet za ženu i djecu“ u smislu neke podrške koje društvo mora da izgradi kako bi se biološke funkcije koje imaju različiti spolovi kroz društveni okvir uspjeli izravnati.

- OGLAS -

Kroz svoje političko djelovanje kaže da se mogla uvjeriti da se “ženama teže opraštaju greške“ odnosno da “žene u BiH djeluju u miljeu u kojem se teži da ih se diskredituje puno češće nego muškarce“.

Članica Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Mirjana Marinković-Lepić navela je da su žene slabije vidljive u medijima i to u više polja, a ne samo u politici.   

Osnovni cilj sjednice bio je predstavljanje rezultata lokalnih izbora u BiH 2020. godine kroz rodnu perspektivu, te je član Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović istakao da je CIK izrazio nezadovoljstvo zbog nedovoljnog broja kandidatkinja pogotovo nosilaca listi.

– Mislim da se u budućnosti treba uraditi na planu unutar stranačke demokracije kojim bi se osiguralo da na značajnim pozicijama u strankama, a samim tim i posljedično na listama bude daleko više žena. Također, u narednim izmjenama izbornog zakonodavstva trebalo bi skrenuti pažnju na izmjenu člana kojim je propisano da se smatra ravnopravna zastupljenost spolova ako ima 40 posto suprotnog spola na kandidatskoj listi. Mislim da taj procenat nema nikakav razlog da ne bude 50 posto – kazao je Arnautović.

Dodao je da je broj izabranih načelnica poražavajući budući da je svega pet kandidatkinja izabrano i to u Odžaku, Drvaru, Istočnom Drvaru, Jezeru i Novom Goraždu.

– Nismo zadovoljni brojem izabranih načelnica i gradonačelnica zato što je to manje nego što je bilo u prošlom izbornom ciklusu na istom nivou. Također, ni s brojem nositeljica listi nismo zadovoljni – rekla je Lejla Ramić-Mesihović uime Razvojnog programa UN-a.

Na današnjoj sjednici razgovaralo se na institucionalan način o pitanjima koja trebaju da se riješe kako bi se oborio dio prepreka u participaciji žena u političkom životu. Predstavljena su autentična iskustva žena iz deset političkih stranaka.

– Govorile su o ključnim problemima s kojima se suočavaju kao žene, koje su dijelom izbornog procesa, od uskraćivanja resursa, dvostrukih aršina, do žrtve koju njihove porodice veoma često moraju da podnesu, kao i pritiske u javnosti. Zato želimo da pomognemo Komisiji da ima što više supstance za narednu sjednicu kako bi unutar zakonodavstva doprinijeli većoj zastupljenosti žena – dodala je Ramić-Mesihović.

Sjednica je organizovana u saradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i projektom “Žene na izborima u BiH“, koji finansira Vlada Švedske, a implementira UNDP uz podršku UN Women.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA