11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Čerkez: U vrlo kratkom periodu došlo je do značajnog poboljšanja stanja u KS

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Federacije Bosne i Hercegovine Goran Čerkez izjavio je da je poboljšanje epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom u Kantonu Sarajevo za svaku pohvalu, istakavši kako je to uspjeh struke i dobre koordinacije nadležnih organa, ali i poštivanja propisanih mjera.

Na sastanku koji je inicirao premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, a kojem su, uz Čerkeza, prisutvovali i v.d. ministar zdravstva Draško Jeličić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Anis Krivić i predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom prof.dr. Aida Pilav, razmijenjene su informacije o aktuelnoj situaciji u Kantonu, kao i mjerama koje poduzimaju i planiraju Federacija BiH i Kanton Sarajevo kako bi se što spremnije dočekala jesen koja, po mišljenju struke, nosi nove epidemiološke rizike u Kantonu i šire.

Generalni je stav da je situacija u KS-u trenutno zadovoljavajuća, te da ne zahtijeva uvođenje restriktivnijih mjera.

- OGLAS -

“Ako uzmemo u obzir broj oboljelih koji smo imali u prethodnom periodu u Kantonu Sarajevo, u vrlo kratkom periodu došlo je do značajnog poboljšanja stanja, koje je sada zadovoljavajuće i možemo reći iznad očekivanog. To je uspjeh struke, izuzetno dobrog rada zdravstvenih profesionalaca, epidemiologa i onih na klinici koji su liječili, ali i agilnosti, odnosno spremnosti Vlade KS da prati, nadzire i angažuje sve nadležne organe i raspoložive kapacitete kako bi se te propisane mjere implementirale i poštovale. Očigledna je dobra saradnja Zavoda za javno zdravstvo KS i Ministarstva zdravstva koji su napravili veoma dobar model koji daje rezultate u ovoj fazi. Voljeli bismo da imamo više ovakvih dobrih primjera kao što je Kanton Sarajevo”, istakao je Čerkez, ovom prilikom.

Teme razgovora, bile su i organizacija i tok nastavnog procesa u obrazovnim ustanovama, rad vrtića i organizacija prihvata djece u jaslicama u situaciji epidemije.

Model kombinovanog nastavnog procesa u školama Kantona Sarajevo implementira se bez problema, uz poštivanje svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera. Stanje u obrazovnim, kao i predškolskim ustanovama se prati kontinuirano, te se uz konsultacije sa Kriznim štabom KS i ustanovama razmatraju dalji koraci i mogući modeli djelovanja u najboljem interesu djece.

Po mišljenju Čerkeza, riječ je izuzetno dobrim modelima organizacije i rada, uključujući i plan organizacije online nastave na visokoškolskim ustanovama za koji je mišljenje dala struka, nakon procjena rizika.

Premijer Nenadić i ministar Jeličić obavijestili su predstavnika Kriznog štaba FBiH Čerkeza da je Kanton Sarajevo u prethodnom periodu objedinio potrebe svih javnozdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo, te na temelju takvih specifikacija, naručio neophodnu medicinsku i zaštitnu opremu potrebnu za borbu protiv koronavirusa. Pri tome, Kanton je sačuvao najveći dio odobrenih sredstava za nabavku opreme, što je veliko ohrabrenje i garancija da i dodatne neophodne nabavke za predmetna pitanja, neće biti upitne na nivou Kantona Sarajevo.

Razmijenjene su informacije o nabavci neophodnih testova na koronavirus, aktivnostima na opremanju izolatorija, kapacitetima zdravstvenih ustanova, ali i prometu roba i usluga u Kantonu u kontekstu higijensko-epidemioloških mjera koje se provode, radu ugostiteljskih objekata i inspekcijskim nadzorima, organizaciji kulturnih i sportskih događaja i manifestacija, te brojnim drugim pitanjima.

Članovi kantonalne vlade informisali su prisutne i o značajno pojačanim kapacitetima kada je riječ o broju zaposlenih zdravstvenih radnika u Kantonu. U toku je provedba posebnog projekta koji će omogućiti zapošljavanje dodatnih 102 zdravstvenih radnika u institucijama javnog zdravstva i socijalnim ustanovama u Kantonu. Ranije je odobreno upošljavanje njih oko 200, tako da je od aprila mjeseca, broj zaposlenih zdravstvenih radnika u Kantonu uvećan za oko 300 radnika.

Čerkez je pohvalio je ovakav sistemski i organiziran pristup koordinaciji aktivnosti u borbi protiv koronavirusa, koji provodi Kanton Sarajevo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA