Vijesti
Ukrajinci tvrde da napreduju u Bahmutu Ukrajina tvrdi da je njena vojska ove sedmice malo napredovala na bokovima grada u industrijskoj pokrajini Donbas čak i kada je "Wagner" bio blizu osvajanja samog grada.
#

Ukrajina je objavila da je odbila napade ruskih snaga koje pokušavaju ponono zauzeti teritoriju koju su izgubili oko razorenog istočnog grada Bahmuta, gdje Kijev tvrdi da je ruskoj strani nanio teške gubitke

Evgenij Prigožin, šef ruske privatne plaćeničke skupine "Wagner" koja je ključna u napadu na grad, na komunikacijskoj platformi Telegram je rekao da “teške, krvave bitke” i dalje traju te da su njegovi vojnici nadomak osvajanja samog Bahmuta.

Prigožin je ranije iznosio suviše optimistične vojne procjene, a Reuters nije mogao provjeriti tačnost njegovih tvrdnji. Ukrajinska minobacačka jedinica blizu grada je za Reuters rekla da je ove sedmice napredovala, no da se suočava s teškom paljbom ruskih snaga, za koje joj se čini da imaju značajnu brojnost i zalihe streljiva.

“Paljba je ovoe sedmice bila intenzivna. Naše snage su malo napredovale, zastale blizu kanala. Teško ih (Ruse) je potisnuti odavde”, rekao je vojnik čiji je pozivni znak “Medvid”.

Pripadnici jedinice su rekli da dnevno troše otprilike sto komada minobacačkog streljiva gađajući ruske položaje. Ukrajina tvrdi da je njena vojska ove sedmice malo napredovala na bokovima grada u industrijskoj pokrajini Donbas čak i kada je "Wagner" bio blizu osvajanja samog grada.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar je rekla da su ruske snage osvojile nešto teritorije unutar Bahmuta, no da nemaju kontrolu nad gradom.

“Ekstremno žestoke borbe u bahmutskom području i dalje traju. Neprijatelj ne može pobijediti kvalitetom, pa pokušava kvantitetom”, kazala je na Telegramu. "Rusija je povećala broj svojih vojnika i količinu streljiva", dodala je.

“Stopa napredovanja naših vojnika u predgrađima Bahmuta je danas nešto smanjena. Istovremeno, neprijatelj ne može vratiti izgubljene položaje – naši vojnici odbijaju sve neprijateljske napade u tom području”, rekla je Maljar.

Moskva svoj napad na Bahmut smatra važnim dijelom kampanje zauzimanja ostatka Donbasa.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.