12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Zabrinjavajući rast broja zaraženih u Wisconsinu i New Yorku

Američka država Wisconsin, u kojoj je trebalo da predsjednik Donald Trump održi predizborne skupove tokom vikenda, zabilježila je u četvrtak rekordni porast novih slučajeva COVID-19, dok je država New York prijavila zabrinjavajući porast pozitivnih testova na koronavirus u 20 “žarišnih tačaka”.

Više od 3.000 novih slučajeva zabilježenih u Wisconsinu izazvalo je zabrinutost da bi veliki broj novih pacijenata mogao prepuniti bolnice. Florida, koja ima četiri puta više stanovnika od Wisconsina, u četvrtak je prijavila 2.628 novih slučajeva.

Guverner Wisconsina Tony Evers izdao je hitnu naredbu o ublažavanju pravila za licenciranje zdravstvenih radnika u pokušaju da poveća njihov broj, prenio je Reuters.

- OGLAS -

Doktor Ryan Westergaard, glavni medicinski zvaničnik u Odjelu za zdravstvene usluge u Wisconsinu, rekao je da je epidemija u ovom području počela kod mlađih ljudi, a sada se proširila na sve dobne skupine.

– Javna okupljanja bilo koje vrste trenutno su opasna, više nego što su bila u bilo kojem trenutku tokom ove epidemije – rekao je on u četvrtak za CNN.

Novi slučajevi COVID-19 porasli su u septembru u 27 od 50 američkih država u odnosu na august, uz porast od 111 posto u Wisconsinu, prema Reutersovoj analizi.

U New Yorku, koji se suočio s najvećom epidemijom na svijetu početkom ove godine, zvaničnici su rekli da su zabrinuti zbog porasta broja zaraženih u 20 područja širom države, gdje je prosječna stopa pozitivnih testova porasla na 6,5 posto sa 5,5 posto dan ranije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA