Vijesti
Unaprijeđeni ‘Tornado G’: Novo rusko oružje u Ukrajini Videoisječci ruskog Ministarstva odbrane, pokazali su učešće naprednog sistema u borbenim operacijama koje se trenutno vode u regiji Donjeck.
#

Washington je dopremio vojnu opremu u luku na sjeveru Poljske, članice Sjevernoatlantskog saveza i susjeda Ukrajine, dok je rusko Ministarstvo odbrane saopćilo da je počelo koristiti napredno oružje u svojim vojnim operacijama na istoku Ukrajine.

Britansko ministarstvo odbrane otkrilo je zašto je došlo do slabljenja zračnih napada u Ukrajini, naročito tokom prošle sedmice.

U nedjelju, američka vojna oprema stigla je u luku Gdynia u Poljskoj, u sklopu programa preraspodjele opreme i snaga NATO-a.

Ova oprema je dio od oko 2.400 vozila koja su stigla u Poljsku i Grčku, tokom prošlog mjeseca, iz 1. pješačke divizije američke vojske.

U Poljskoj je obično stacionirano oko četiri hiljade američkih vojnika na rotaciji, od kojih je jedan dio u sastavu borbene skupine pod vodstvom NATO-a, a u regiju su poslani nakon ruske aneksije Krima 2014. godine.

Nakon što je počeo rat u Ukrajini u februaru, američki predsjednik Joe Biden poslao je 4.700 dodatnog vojnog osoblja. Moskva je kritizirala takav potez, pozivajući na smanjenje prisutnosti NATO snaga u Poljskoj i baltičkim državama, koje su ranije bile pod sovjetskim kišobranom.

Napredni ruski raketni bacači ulaze u rat

U suprotnom taboru, rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da počela upotreba unaprijeđenog višestrukog raketnog sistema poznatog kao “Tornado G”.

Rusko ministarstvo kaže da nove nadogradnje sistema “Tornado-G” uključuju sistem automatskog navođenja koji omogućuje posadi rad iz kokpita bez izlaganja opasnosti te omogućuje lansiranje projektila manje od dvije minute nakon lociranja mete.

Video isječci, koje je objavilo rusko ministarstvo odbrane, pokazali su učešće naprednog sistema u borbenim operacijama koje se trenutno vode u regiji Donjeck na istoku Ukrajine.

Rusko ministarstvo je također izjavilo da su njegove snage pokrenule, kako su to nazvale, uspješnu ofanzivu na frontu Bakhmut (istočna Ukrajina), ubivši više od 50 ukrajinskih vojnika i uništivši šest (ukrajinskih) vojnih vozila i skladišta nafte u Harkivu.

S druge strane, ukrajinska vojska je saopćila da je ubila i ranila ruske vojnike bombardirajući Melitopolj, u Zaporoškoj oblasti na jugu zemlje.

Četvrti u gradu Donjecku također su bile izložene ukrajinskoj artiljerijskoj vatri, a lokalne vlasti su priopćile da su četiri osobe ranjene u granatiranju.

U oblasti Herson na jugu, ukrajinska vojska je potvrdila da je nastavljeno rusko granatiranje, ističući da je cijela oblast Nikopolja, u regiji Dnjepar, bila izložena ruskim artiljerijskim napadima u proteklim satima.

Novi podaci o slabljenju zračnih napada

S druge strane, britansko Ministarstvo odbrane otkrilo je zbog čega je došlo do slabljenja zračnih napada u Ukrajini. Na svom nalogu na Twitteru je objavilo, pozivajući se na obavještajne podatke, da je u martu bilo i do 300 misija dnevno.

Ministarstvo je dodalo, u saopćenju, da su ruske zračne snage do sada izgubile više od 60 aviona, uključujući taktički bombarder Suhoj Su-24 i borbeni avion Suhoj Su-25, samo prošle sedmice.

U saopćenju se navodi da je do manjeg broja zračnih napada vjerojatno došlo zbog stalne prijetnje koju predstavlja ukrajinska protivzračna odbrana, te ograničenja sati leta dostupnih ruskim avionima i zbog lošeg vremena.

U međuvremenu, dužnosnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova otkrio je da je više od 500 naselja i dalje bez struje zbog nedavnih ruskih napada koji su nanijeli ozbiljnu štetu električnoj mreži i energetskim postrojenjima u većini ukrajinskih regija.

Ukrajinski dužnosnik je dodao, u izjavama za lokalnu televiziju, da je regija Harkiv najviše pogođena, te da je oko 112 tamošnjih sela izolirano, potom slijede regije Donjeck i Herson, a zatim Mikolajiv, Zaporožje i Lugansk.

Ukrajinske vlasti pozvale su civile da ostanu postojani uprkos sve lošijim životnim uvjetima, budući da milioni stanovnika žive u mraku i hladnoći jer struje nestaje svakoga dana po nekoliko puta, dok je temperatura ispod nule već nekoliko dana.

Zima kao oružje

S druge strane, američki portal Bloomberg prenio je izjavu američkog državnog sekretara Anthonyja Blinkena da ruski predsjednik Vladimir Putin koristi zimu kao oružje protiv ukrajinskih civila, opisujući to kao “barbarski čin”.

Blinken je dodao, u intervjuu za CNN, da nema naznaka da ruski predsjednik Vladimir Putin želi voditi smislene razgovore o postizanju rješenja u ratu u Ukrajini.

Sa svoje strane, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je saopćio da se Rusija nada da će iskoristiti zimu protiv njegove zemlje, ali Ukrajinci nemaju drugog izbora nego izdržati i preživjeti kako bi se više približili pobjedi.

Zelinski je dodao, u svom dnevnom obraćanju, da je ukrajinska vojska osujetila ruske planove da zauzmu grad Bakhmut.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.