15 C
Sarajevo
25.04.2024

Čampara kazao kako izvještaj SOA-e nije tačan, u BiH ne postoje enklave gdje se radikalno tumači islam

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) Hrvatske izdala je novi sigurnosni izvještaj. Ponovno se spominje “radikalno tumačenje islama” u zemljama jugoistočne Evrope. 

Kao sigurnosni rizik SOA navodi postojanje enklava u “jugoistočnom susjedstvu u kojima se prakticira radikalno tumačenje islama” i odbija poštovati domaću legislativu. Sve se više stručnjaka oglašava i zaključuju da u SOA-inom izvještaju postoje “politički motivi”. SOA je u izvještaju spomenula i političku obespravljenost Hrvata u BiH.

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, ističe za NAP da ga, prvo, čudi da se niko od državnih funkcionera još nije oglasio po ovom pitanju, prenosi Avaz.

- OGLAS -

– Kao ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, ističem da u BiH ne postoje nikakve enklave u kojima se praktikuje radikalno tumačenje islama i u kojima se ne priznaju zakoni i demokratski poredak države. Bosna i Hercegovina ima nultu stopu tolerancije prema terorizmu i radikalizmu, što smo dokazali izmjenama Zakona o krivičnom postupku. Sve probleme u toj domeni uspješno rješavamo, kao i pitanje povratnika sa stranih ratišta. Imamo i osuđujuće presude i izvještaj SOA-e ne stoji. Pretenciozno je i neistinito da te navodne enklave predstavljaju “ozbiljan bezbjedonosni rizik po sve zemlje u okruženju”. Takvih enklava u BiH nema – kazao je Čampara.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA