Vijesti
Vraćamo li se u 1939. godinu: Ukrajinci tvrde da je Putinov posljednji istup oličenje antisemitizma! "Poslije 1945. godine, kada je nacizam zbačen, niko nije mogao da zamisli da će Rusija, koja se borila protiv Hitlera kao dio bivšeg SSSR-a, postati neonacistička država u 21. vijeku."
#

Bivši ukrajinski diplomata u BiH i Hrvatskoj, Oleksandr Levchenko, za "Face.ba" piše o aktuelnoj situaciji u Ukrajini. 

"Tokom intervjua s ruskim novinarom P. Zarubinom, Vladimir Putin je iznio antisemitske i antiukrajinske primjedbe, nazvavši Ukrajinu 'zemljom antiljudske suštine' i Volodimira Zelenskog štićenikom Zapada koji pokriva nacizam. S obzirom na jevrejske korijene Zelenskog, takva izjava je bila manifestacija antisemitizma i javno poniženje svih Jevreja. I ovo nije prvi put. Konkretno, 13. juna 2023., tokom sastanka sa ruskim ratnim dopisnicima, Putin je također izjavio da Zelenski podržava neonacizam. Ovo je namjerna uvreda koja u potpunosti korelira sa stalnom antiukrajinskom retorikom Kremlja. Pod upravljanjem Putina, Rusija je postala agresivna, šovinistička država u kojoj se nijedna nacionalnost ne može osjećati sigurno ako ne pristane da se zove 'Rusi'. Sve su češći slučajevi judeofobije i ksenofobije, koje marljivo gaji ruska propaganda. Prošlog maja, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izazvao je međunarodni skandal izjavom da je Hitler jevrejskog porijekla. Današnja Rusija je teroristička država koja je postala leglo antisemitizma i zajednička prijetnja cijelom civiliziranom svijetu. Putin je ukazao na jevrejske korijene Zelenskog u naglašeno pogrdnom kontekstu, a riječ je o tipičnom antisemitizmu, koji otvoreno izražava prva osoba Ruske Federacije, zemlje koja je postala prototip modernog Trećeg Rajha, a ne baš Trećeg Rima, kako sebe često naziva. Putin nastoji da opravda zločine koje je počinila ruska vojska u Ukrajini pozivajući se na temu nacizma kako bi zabijelio masovna ubistva i zlostavljanja ukrajinskog naroda. Rusija je samo u Mariupolju uništila najmanje 50.000 civila, a čak ni nacistička Njemačka nije počinila genocid u takvim razmjerima.

Putinove izjave su kolektivno poniženje cijelog jevrejskog naroda. Poslije 1945. godine, kada je nacizam zbačen, niko nije mogao da zamisli da će Rusija, koja se borila protiv Hitlera kao dio bivšeg SSSR-a, postati neonacistička država u 21. vijeku. Putin je okrivio Zapad, ističući da potonji prikriva antiljudsku prirodu Ukrajine, ovo je otvoreno lažna i neprijateljska retorika, kao odgovor na koju se može dovesti u pitanje kontinuirano prisustvo ruskih diplomata u Evropi i Sjedinjenim Državama. Putin ponavlja narative sovjetske propagande, koja u doba prijateljstva sa Hitlerom puno stvari pozajmila od nacista, optužujući Ukrajinu za zločine koje je u stvarnosti počinila sama Rusija. Ruski fašizam – rusizam je de facto državna ideologija u Ruskoj Federaciji, ona je izmišljena od strane Putina i njegovog političkog okruženja, koje ima mizantropsku osnovu i na svaki način opravdava genocid i antisemitizam. Putin zapravo mrzi sve koji nisu ruskog porijekla i nastoji ih uništiti čak i izvan granica Ruske Federacije – tako je moguće objasniti genocid nad Ukrajincima koji su izvršile ruske okupatorske snage i vrh Kremlja.

Rusija je antisemitska i neonacistička država našeg vremena. Prema zvaničnim podacima, u Ruskoj Federaciji živi najmanje 165.000 Jevreja, ali je ustvari njihov broj mnogo veći – prema različitim izvorima, od 230.000 do nekoliko miliona. Najpouzdanija brojka je milion Jevreja koji su možda zarobljeni Putinovom ideologijom. Rusija svakim danom unapređuje svoj teroristički arsenal – pored vojnog, nuklearnog i prehrambenog terorizma, Putin je stvorio i ideološki terorizam, koji je postao logična posljedica implementacije rusizma – neonacističke ideologije koju Kremlj ispovijeda za 140 miliona stanovnika Rusije. Svijet ne može zanemariti formiranje i promoviranje antisemitizma u Ruskoj Federaciji, nuklearnoj državi čiji predsjednik izgovara antisemitsku retoriku. Sankcije, međunarodna izolacija, prekid diplomatskih odnosa logičan su odgovor na mizantropsku ideologiju koja sve više jača u Ruskoj Federaciji.

Svi smo bili svjedoci da jevrejsko pitanje muči Putina koliko je nekada smetalo Hitleru. Javne manifestacije antisemitizma uobičajene su za političku klasu moderne Rusije. Ruska propaganda govori o 'denacifikaciji Ukrajine', dok sama Rusija vodi genocidni rat i u stvari traži sprovođenje vlastite denacifikacije. U Ukrajini ne postoje problemi ni sa jednom etničkom ili vjerskom zajednicom. Imenovanje krimskog Tatara Rustema Umerova na mjesto ministra odbrane Ukrajine je najbolja ilustracija tome."

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.