Vijesti
Wagnerovci neće biti sposobni nastaviti borbe van Bahmuta nakon iscrpljujuće bitke Ruske regularne snage smještene na sjevernom i južnom krilu Bahmuta također vjerojatno neće krenuti na zapad prema Kostiantynivki ili sjeverno prema Sloviansku zbog ukrajinskih protivnapada u području Bahmuta u skorije vrijeme.
#

Wagner drži zapadne administrativne granice Bahmuta dok se ukrajinske snage i dalje usredotočuju na protivnapade na rubovima grada. Wagnerovci, iscrpljeni borbama, vjerojatno neće moći nastaviti ofanzivne operacije izvan Bahmuta, procjenjuju analitičari Instituta za proučavanje rata (ISW).

 

ISW je naglasio da, prema ukrajinskoj vojsci, oni kontroliraju malo područje jugozapadnog dijela Bahmuta oko autoceste T0504. Smatraju ovu izjavu ukrajinskih snaga tihim priznanjem da ruske snage kontrolišu ostatak zapadnog i sjeverozapadnog dijela Bahmuta, ako ne i cijeli Bahmut.

"Ove izjave dužnosnika pokazuju da su se ukrajinske snage povukle iz preostalih područja u Bahmutu osim onih uz dvije autoceste u grad. Geolocirane snimke objavljene 21. maja pokazuju Wagnerove snage kako podižu ruske i Wagnerove zastave iznad stambene zgrade u zapadnom Bahmutu", stoji u izvještaju.

Vjerovatno zauzimanje zadnjeg preostalog malog područja zapadnog Bahmuta od Wagnera nema posljedice na tekuće ukrajinske protivnapade sjeverno ili južno od Bahmuta, niti utječe na ukrajinsku kontrolu nad kopnenim linijama komunikacija oko Bahmuta koje bi iscrpljene Wagnerove snage trebale dosegnuti kako bi se izvele daljnje napadne operacije.

Ruske snage će vjerovatno trebati dodatna pojačanja za držanje grada Bahmuta i njegovih bokova na račun operacija u drugim smjerovima. ISW je uočio artiljerijske postrojbe 132. zasebne gardijske motorizirane strijeljačke brigade (koja je prethodno opažena u području Avdiivka) kako djeluju na bojištu u Bakhmutu.

ISW je ranije predvidio da će Wagnerove ofanzivne operacije vjerojatno kulminirati nakon mjeseci iscrpljujućih urbanih borbi i da je malo vjerovatno da će se Wagner nastaviti boriti izvan Bahmuta u trenutnom iscrpljenom stanju.

"Wagnerovim snagama omogućen je nastavak ofanzivnih operacija nakon te kulminacijske tačke jer su ruske regularne snage preuzele odgovornost za bokove Bahmuta, dopuštajući Wagneru da se koncentrira na urbanu borbu. Wagnerove snage počele su pokazivati znakove da neće moći nastaviti ofanzivne operacije izvan grada Bahmuta najmanje od kraja decembra 2022", navodi ISW.

Ruske regularne snage smještene na sjevernom i južnom krilu Bahmuta također vjerojatno neće krenuti na zapad prema Kostiantynivki ili sjeverno prema Sloviansku zbog ukrajinskih protivnapada u području Bahmuta u skorije vrijeme.

Još je manje vjerojatno da će ruske konvencionalne snage nastaviti s ofanzivnim operacijama ako financijer Wagner grupe Jevgenij Prigožin ispuni svoju izrečenu namjeru da povuče osoblje Wagnera iz grada Bahmuta 25. maja

Trenutno nije jasno hoće li Prigožin doista povući svoje snage iz Bahmuta, ali neki milblogeri nagađaju da će Prigožin poslati Wagnera na drugu 'kritičnu' liniju bojišnice krajem mjeseca. Ruske snage suočile su se sa sličnom kulminacijom nakon vrlo iscrpljujućih pješačkih napada u Severodonjecku i Lisičansku u junu i julu 2022.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.