11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Mandić: Sa svima se slažemo osim sa Dritanom

Sad je najvažnije da konsituišemo novu vlast, a tu uvijek ima neslaganja, pregovora, nije to lak posao. Moramo da usaglasimo principe, a oko toga se svi unutar naše koalicije slažu, nema problema, ni nesuglasica sa kolegama koje predvodi Aleksa Bečić, ali ne možemo da se složimo sa ljudima iz stranke koju vodi Dritan Abazović” kaže za Nova.rs Andrija Mandić, predsjednik Nove srpske demokratije, članice DF-a i koalicije Za budućost Crne Gore.

“Želimo da što pre konstituišuemo novu vladu, ali da se ispoštuju demokratski principi. Ima mnogo političkih subjekata u tri koalicije koje treba da formiraju vladu, pa dogovor ne može biti jednostavan. Nadam se da ćemo sutra imati predsednika skupštine. Ljudi moraju da shvate da je proces dogovaranja komplikovan, ima među nama nesloge, ali to je uvek tako, nikad nije jednostavno” kaže Mandić.

Prema nezvaničnim izvorima Nova.rs, sukob oko dve političke grupe nastao je kada su i URA (Ujedinjena reformska akcija) i DF (Demokratski front) izrazili interesovanje da dobiju nadzor nad bezbednosnim institucijama. Međutim, Mandić kaže da još nije bilo reči o podeli sektora.

- OGLAS -

“Niko od nas još nije otvarao temu sektora za koje će biti nadležan. Prioritet je da se dogovorimo oko principa i oko programa, a on treba da je okrenut protiv korupcije i kriminala pre svega. Svaka organizacija kandiduje kadrove za sektore koji će najbolje raditi. Mi smo prvo zainteresovani za uspostavljanje principa, a onda ćemo se dogovarati oko sektora. Moramo da popričamo unutar naše koalicije, koja je ogromna, pa ćemo dalje da se dogovaramo” naglašava Mandić.

Iako ističe da koalicije sarađuju u dobroj atmosferi, naš sagovornik priznaje da postoje razmimoilaženja sa kolegama iz URE.

“Imamo dobru volju da nađemo rešenje na zadovoljstvo svih. Oko principa se slažemo mi i kolege koje predvodi Aleksa Bečić, sa njima nema nikakvog nesporazuma. Međutim, nešto drugačije principe od naših, ima stranka koju vodi Dritan Abazović. Ne mogu da detaljišem oko čega se sve ne slažemo sa njima. Oni deluju demokratski i kosmopolitski, ipak nije sve baš tako. Oni, kao i svi mi, ne smemo da zabravimo da smo zajedno uspeli da skinemo Mila Đukanovića posle tri decenije i sad treba da nastavimo tako, a ne da neki izmišljaju toplu vodu” kaže Mandić.

Na pitanje ima li razmimoilaženja među članovima Nove sprske demokratije i Zdravka Krivokapića, kaže da ima jedna.

“Krivokapić za sebe kaže da je 200 odsto Crnogorac, a ja sam Srbin iz Crne Gore” kroz smeh kaže naš sagovornik.

Podsetimo, prema pisanju crnogorskih medija, Andrija Mandić i Milan Knežević su razgovarali sa Dritanom Abazovićem, ali ključne razlike u stavovima dve političke grupe nisu prevaziđene.

Konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Crne Gore, na kojoj bi trebalo da bude izabran njen predsednik, bit će održana danas.

Dnevnim redom je predviđeno utvrđivanje broja potpredsjednika i izbor potpredsjednika parlamenta. Poslanici bi trebalo da izaberu predsjednika i članove Administrativnog odbora crnogorskog parlamenta.

Sjednicu novog saziva parlamenta je sazvao predsjednik prethodnog sastava Skupštine Ivan Brajović.

Sjednicom će predsjedavati najstariji poslanik Miodrag Lekić, a pomagat će mu najmlađi Maksim Vučinić, prenosi RTCG.

Na zasjedanju će biti prezentovan Izveštaj Državne izborne komisije o rezultatima parlamentarnih izbora koji su održani 30. augusta.

Prema zvaničnim rezultatima izbora, koalicija “Odlučno. DPS – Milo Đukanović” osvojila je 30 mandata, koalicija “Za budućnost Crne Gore” 27, koalicija “Mir je naša nacija” deset, a platforma “Crno na bijelo”, četiri.

Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate imat će po tri poslanika, a Socijaldemokratska partija dva. Po jednog predstavnika imat će Albanska lista “Nik Đeljošaj- Genci Nimanbegu” i koalicija “Jedonoglasno”.

Biračko pravo je imalo 540.026 osoba, a glasalo je 413.894 građana.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA