Vijesti
Zelenski iduće sedmice putuje u SAD, sastat će se sa Bidenom u Bijeloj kući SAD daju Ukrajini više vojne pomoći od bilo kojeg drugog saveznika kako bi se odbranila od ruske invazije.
#

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski planira posjetiti Washington nakon govora na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku sljedeće sedmice, prema izvještajima američkih medija.

Sastanak s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Bijeloj kući i razgovori s članovima Kongresa na Kapitolu planirani su za sljedeću sedmicu, izvijestili su američki list Washington Post, medijska kuća Bloomberg i televizija CNN pozivajući se na vladine izvore.

Zasad nema službene potvrde o datumu posjeta. Također je ostalo nejasno hoće li se Zelenski obratiti Kongresu kao što je to učinio u decembru 2022.

Prema izvorima s političke web stranice Punchbowl News, njegov put u Washington planiran je za sljedeći četvrtak.

Očekuje se da će tokom posjeta ukrajinski predsjednik zatražiti nastavak podrške svojoj zemlji u ratu protiv Rusije. Biden trenutačno lobira kod svojih kolega demokrata za više od 20 milijardi dolara dodatne pomoći u vojne, privredne i humanitarne svrhe.

Zelenski ima podršku i demokrata i republikanaca

U američkom Senatu Ukrajina je od početka rata dobila široku podršku obiju stranaka. Ali kritike kontinuirane isplate pomoći nedavno su se povećale u Zastupničkom domu američkog Kongresa u kojemu republikanci imaju tijesnu većinu.

Zelenski je posljednji put posjetio Washington u decembru 2022. godine. Tom prilikom se sastao sa američkim predsjednikom Joe Bidenom i obratio se oba doma Kongresa na Kapitolu. SAD daju Ukrajini više vojne pomoći od bilo kojeg drugog saveznika kako bi se odbranila od ruske invazije.

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.