Vijesti
Zelenski kategoričan: "Šta god ko govorio, mi napredujemo!" Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski oglasio se danas nakon što su ukrajinske snage probile prve linije odbrane Rusije.
#

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski oglasio se danas nakon što su ukrajinske snage probile prve linije odbrane Rusije, odbacujući navode zapadnih dužnosnika koji ističu da Ukrajina presporo osvaja nove položaje.

"Ukrajinske snage idu naprijed. Unatoč svemu i što god neko rekao, mi napredujemo, a to je najvažnije. Mi smo u pokretu", napisao je Zelenski na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Poznato je da određeni ukrajinski čelnici strahuju da bi podrška Zapada mogla početi slabiti jer hladnije i vlažnije vrijeme usporava napredak na bojnom polju, dok Zapad ulaže milijarde dolara kako bi pomogao protuofanzivu, dok Kijev često poručuje da mu treba još više, a nema za to postignute rezultate.

Zbog toga je ovaj uspjeh ukrajinske protuofanzive važan za nastavak aktivne pomoći Zapada kako bi se neprijatelj što više pritisnuo.

Podsjećamo, ukrajinski vojni dužnosnici saopćili su da su njihove jedinice probile prvu rusku liniju odbrane na nekoliko mjesta, iako su tada naišle na još jače utvrđene ruske položaje.

Zamjenica ministra odbrane Hana Maliar saopćila je da kijevske trupe, u kontraofanzivi protiv ruskih snaga, napreduju u regiji Zaporožja. Washington je također u petak saopćio da je Kijev postigao značajan napredak na južnom frontu u posljednja 72 sata.

"Postoji ofanziva u nekoliko pravaca i na određenim područjima. I na nekim mjestima, na određenim područjima je probijena ta prva linija. U nekim područjima nema probijanja, tamo je situacija drugačija", izjavila je nešto ranije Maliar.

Ona je dodala da su ukrajinski vojnici, koji se bore za napredovanje kroz gusto minirana područja skoro tri mjeseca, sada naišli na velika odbrambena ruska utvrđenja.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.