Vijesti
Zelenski: Napredovali smo na jugu, ima pomaka u sektoru Bahmuta “Tokom proteklih sedam dana napredovali smo u (južnom) sektoru Tavrije”, rekao je Zelenski u svom noćnom videoobraćanju. “Ima pomaka u sektoru Bahmuta. Da, ima pomaka.”
#

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je ukrajinska vojska koja provodi protuofenzivu protiv ruskih okupacijskih snaga napredovala na južnoj bojišnici prošle sedmice te da je bilo pomaka i u blizini Bahmuta na istoku.

Čini se da njegove posljednje izjave o tromjesečnoj protuofenzivi potvrđuju procjene drugih dužnosnika o napredovanju, iako skromnom, na istoku i jugu.
 
“Tokom proteklih sedam dana napredovali smo u (južnom) sektoru Tavrije”, rekao je Zelenski u svom noćnom videoobraćanju.
 
“Ima pomaka u sektoru Bahmuta. Da, ima pomaka.”

Zelenski je rekao da ukrajinske snage drže položaje na drugim bojišnicama na istoku – kod Avdivke i Marinke blizu žarišta ruskih glavnih napada, kao i Limana i Kupjanska, koji su također meta ruskih pokušaja napredovanja dalje na sjever.

Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga saopćio je o napretku kod Bahmuta – mjesta gdje su se gotovo godinu dana odvijale najteže borbe dok ga ruska vojska nije zauzela u maju. Zelenski i drugi dužnosnici kažu da protuofenziva zahtijeva vrijeme, a odbacili su kritike zapadnih medija da ide presporo zbog taktičkih grešaka, poput slanja vojske na krive lokacije.

U intervjuu koji je u nedjelju dao časopisu "Economist" Zelenski je rekao da je stabilan napredak ključan za održavanje morala.

“Sad imamo pomak. To je važno”, prenio je "Economist".

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.