15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Tanović: Isplatio se desetogodišnji trud, nadam se plasmanu na OI u Tokiju

Najbolja bh. biciklistkinja i četverostruka balkanska prvakinja Lejla Tanović uprkos pandemiji koronavirusa iza sebe ima jednu od najuspješnijih sezona u karijeri. Tanović je nakon zadnjeg upisa bodova napredovala za tri mjesta na svjetskoj UCI ranking listi i sada zauzima 11. mjesto u konkurenciji najboljih biciklistkinja svijeta.

U izjavi za Fenu, mlada biciklistinja ističe da je 2020. godina bila izuzetno teška za sve sportiste, a brdski biciklizam je pogođen nakon što su se utrke počele otkazivati u martu i aprilu, zatim u junu i julu te su tada biciklisti već bili u velikoj naizvjesnosti za cijelu sezonu.

“Srećom po nas, brdski biciklizam je sport koji se održava na otvorenom i utrke su ipak organizirane uz poštivanje epidemioloških mjera. Već krajem augusta smo počeli voziti. Sezona je bila skraćena, ali sretni smo što se uopšte održala. Nastavili smo s treninzima i trud se na kraju isplatio”, kazala je Tanović.

- OGLAS -

Kako je kazala, UCI je donio odluku da se bodovi s državnih prvenstava upisuju nakon Nove godine tako da očekuje dodatni skok na UCI ljestvici, a nove bodove će tražiti na brojnim utrkama u 2021. godini.

“Ulazak među prvih deset biciklistkinja svijeta u 2021. godini bio bi nevjerovatan uspjeh. Nastupit ću na što većem broju utrka, već krajem januara ću se takmičiti u Španiji, a potom me očekuju utrke u regionu. U planu imam nastupe na utrkama Svjetskog kupa, Evropskom prvenstvu u Švicarskoj, Svjetskom prvenstvu u Italiji i nadam se da ću do maja ispuniti normu za nastup na Olimpijadi u Tokiju”, objasnila je.

Tanović je ostvarila uspjeh karijere i najbolji plasman u historiji bosanskohercegovačkog biciklizma kada je ove godine osvojila osmo mjesto na Svjetskom prvenstvu u disciplini maraton u Turskoj.

“Deset godina napornog rada i truda se isplatilo na tom takmičenju. U Turskoj je bilo veoma teško doći do tog plasmana jer smo stazu vozili četiri sata i svaka greška je značila gubljenje pozicije. Takmičarki je bilo mnogo a tempo vožnje izuzetno jak i bilo je teško održati koncentraciju. Kada sam završila utrku nisam bila svjesna svog rezultata, a sve sam shvatila tek kada mi je trener Amar Njemčević rekao šta sam u stvari postigla. Taj ću rezultat pamtiti čitav život”, istaknula je bh. sportistkinja.

Dodatni pokazatelji da je ove sezone vozila u vrhunskoj formi su osvajanje Premijer lige BiH, drugog mjesta na Costa Blanca etapnoj utrci u Španiji, zatim 14. titule državne prvakinje ali i obaranje rekorda na uspon na Biokovo u Hrvatskoj za više od 11 minuta.

Tanović naglašava da je brdski biciklizam novji sport u BiH koji neprestano dobija na popularnosti, a tome značajan doprinos daju njeni rezultati i brdovita podneblja Bosne i Hercegovine koja pružaju najbolje uvjete za bavljenje ovim sportom.

“Brdski biciklizam je razvijen u BiH. Premijer liga BiH postoji već šest godina i jako je dobro organizirana i konkurentna. U regionu imamo mnogo utrka koje su pod okriljem UCI-ja. Pandemija koronavirusa i naši rezultati doprinjeli su popularizaciji ovog sporta, a uvjeti koje imamo na brdima diljem BiH nam daju mogućnosti da treniramo u najboljim uvjetima i pripremimo se za sve izazove. Potencijal koji imamo za ovaj sport u BiH se ne može riječima objasniti”, zaključila je Tanović.

Tanović je izabrana među tri najbolje sportistkinje BiH u 2020. godinu u izboru Nezavisnih novina i BHRT-a, a dobila je priznanje Olimpijskog komiteta BiH za vrhunski sportski rezultat u 2020. godini.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA