Vijesti
Zelenski: "Suditi onima koji su naredili obaranje aviona MH17" Zelenski je na Twitteru ocijenio da je neizbježna „kazna za sve ruske zločine, i sadašnje i prošle“.
#

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je danas presudu holandskog suda, u kojoj se navodi da je avion Malaysia Airlines na letu MH17 oboren raketom proizvedenom u Rusiji iznad istočne Ukrajine 2014. godine, i poručio da "oni koji su naredili" napad sada treba da odgovaraju pred sudom.

Zelenski je na Twitteru ocijenio da je neizbježna „kazna za sve ruske zločine, i sadašnje i prošle“, prenosi Reuters.

Okružni sud u Hagu presudio je ranije danas da je avion Malaysia Airlines na letu MH17 iznad istočne Ukrajine oboren raketom lansiranom iz protuzračnog sistema „Buk“, iz polja kod Pervomajska u Donjeckoj oblasti, saopćio je sudija Hendrik Stenhuis.

Sud je naveo da je Rusija imala potpunu kontrolu nad proruskim snagama na tom području u vrijeme kada je avion oboren.

Sud je izrekao doživotne zatvorske kazne trojici osumnjičenih, kojima je suđeno u odsustvu, zbog njihove uloge u obaranju aviona.

Dvojici bivših ruskih obavještajnih službenika Igoru Girkinu i Sergeju Dubinskom, kao i lideru proruskih snaga u Ukrajini Leonidu Karčenku, naloženo je i da plate najmanje šesnaest miliona eura odštete rođacima žrtava,

Presuda je donijeta posle više od osam godina nakon što je pogođen Boing 777 koji je letio iz Amsterdama u Kuala Lumpur 17. jula 2014., kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.