3 C
Sarajevo
17.04.2024

Rusija: Navaljni sve popularniji, ali mnogi ne vole ni njega ni Putina

Čak petina Rusa sada odobrava otrovanog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, prema anketi objavljenoj u petak, ta brojka je dvostruko veća nego prije godinu dana.

Glasni protivnik predsjednika Vladimira Putina Navalny (44) razbolio se na domaćem letu u augustu i prebačen je helikopterom u berlinsku bolnicu. Berlin tvrdi da se otrovao rijetkim toksinom koji napada nerve. a Rusija kaže da nije vidjela dokaze da je otrovan.

Njegov slučaj privukao je pozornost širom svijeta, a zapadni čelnici zahtijevaju objašnjenje Kremlja o tome šta se dogodilo.

- OGLAS -

Prema anketi Centra Levada, provedenoj krajem septembra, 20% ispitanika odobrava Navalnyjeve aktivnosti, dok 50% ne. U 2019. godini situacija je bila znatno drugačija a postotak ispitanika koji su podržavali Navalnyog bio je duplo manji (9%), ali postotak onih koji ga nisu podržavali također je bio niži – 25%.

Od onih koji su čuli za trovanje Navalnyja, 55% je reklo da ne vjeruje da je to bio namjerni čin

Ruska diplomatska misija pri EU prošlog mjeseca citirala je prethodno istraživanje u kojem je Navalnyjeva popularnost iznosila samo 2% i komentirala da ne bi imalo smisla da Moskva otruje političkog protivnika s tako malo podrške.

Navalnyev šef kabineta Leonid Volkov tada je odgovorio: “Kao da govore: “Da je njegova ocjena 20%, tada bismo ga otrovali. “

Kremlj je ove sedmice optužio Navaljnija, koji je obećao povratak u Rusiju, za suradnju s CIA-om nakon što je Navaljni rekao da vjeruje da Putin stoji iza trovanja.

“Problem za one koji su na vlasti je taj što diskreditacija Navaljnog ne prelazi automatski u neku vrstu afiniteta prema ruskim vlastima”, rekli su iz kompanije za političku analizu R.Politik.

“To je lažna podvojenost: Putin ili Navaljni. Mnogi ne vole ni jednog ni drugog. “

Podrška za Putina pala je na 59% u aprilu, što je najniža vrijednost u zadnjih 20 godina, ali se od petka oporavila na 69%, pokazuju podaci ankete Levade.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA